ТЕНКОВИ Т-55 УКРАЈИНЦИМА СТВАРАЈУ МУКУ КОД КРЕМИНЕ: Убитачни топ D-10-T2S и једноделна граната!

Колико пута се могла чути прича да је тенк Т-55 стара канта, олдтајмер, који не спада у простор савременог рата.

Наравно некако се последње две деценије уврежило мишљење да је тенк као они кажу “крш” који неваља. Међутим, ратна дешавања су потврдила другачије.

Тек се користио и даље се користи и у Африци, Арапском полуострву, и Леванту поприлично успешно, а појављује се и у Центалној Азији.

Када су се појавиле информације да их Русија поново вади из стратешке резерве, деконзервира уследиле су салве смеха и тврдње да Русија нема тенкове, јер им је све уништено, да су пали на прастаре Т-55 и Т-62 и да је крај руских оклопних једница близу.

Било је много подсмеха разних експерата и аналитичара. И да ли је баш тако?

Очигледно није, јер неке приче указују зашто је Русија из стратешке резерве из деопа у Сибиру почела да деконзервира и у Украјину шаље тенкова Т-55.

Наиме, један од Твитераша навео је део разговора са својим познаником Андрием иначе украјинским војником који се налази на фронту, а са којим је разговарао Старлинком.

Он наводи да руски Т-55 који су стигли на фронт стварају велике проблеме.

Наиме, Руси користе заправо тенкове Т-55 према његовим речима као самоходну артиљерију са дометом од 10 км. Иначе Руси како он наводи имају доста муниције калибра 100 мм и да им управо ти тенкови које користи војска ЛНР код Кремине стварају огоромне проблеме.

Једна од теорија која се показала исправном била је кориштење тенкова Т-55 као ватрене тачке пошто је тенковски топ Д-10-Т2С идеалан за гађање једноделном гранатом. Борбени комплет у тенку је иначе 43 гранате, а у условима кад се користи као артиљеријско оруђе може да се укрца до 63 комада једноделних граната. Иначе Русија и даље у својим војним складиштима има много граната калибра 100 мм.

Међутим, Русија је смисила још један начин како употребити тенк Т-55. Уместо за продор према украјинским линијама користити модификоване Т-72, Т-80 и Т-90М Руси су се досетили да од тенка Т-55 створе даљински управљиво возило напуњено експлозивом када би се активирао експлозив и тиме створио “рупу” за продор кроиз украјинску линију.

Они који су наклоњени Украјини тврде да су Руси такве идеје нашли у инспирацији Исламске државе које су са тенкова Т-55 и Т-62 скидали куполу и у тенк постављали неколико стотина килограма експлозива, а онда јурнули према курдским, сирисјким или ирачким положајима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *