РУСКИ ИЗВОРИ: “ПОТВРЂЕНА УПОТРЕБА ТЕНКОВА Т-14 АРМАТА У ЗОНИ СПЕЦИЈАЛНЕ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ, ОД СТРАНЕ ЈЕДИНИЦА ГРУПЕ ЈУГ РУСКЕ ВОЈСКЕ”

Најновији руски тенкови Т-14 „Армата“ учествовали су у борбама у зони специјалних операција, али не задуго. Према извору у војно-индустријском комплексу, тенкови су само тестирани у реалним борбеним условима.

Руски тенкови „Армата“ ушли су у службу у јединицама групе „Југ“ руске војске, које се боре на Доњецком правцу. На фронт је испоручено неколико тенкова Т-14, које су активно учествовали у борбама, али су после тога повучени назад у позадину. Извор није навео друге детаље.

„Армату“ су „јужњаци“ активно користили у борбеним дејствима. Неколико јединица је учествовало у борби да виде како ће тенк да се понаша. Затим су повучени с фронта”, ТАСС цитира речи извора.

Ову информацију потврђује и други извор. Према његовим речима, неколико тенкова Армата је ушло у службу у јединицама Јужног војног округа и учествовало у борбеним дејствима у Северном војном округу. Тестирање тенкова се наставља.

Званично, Министарство одбране није извештавало о употреби “Армате” у специјалној операцији, информације су стигле од војних дописника, и то с прве линије фронта. Прва употреба нових тенкова у борбеним дејствима постала је позната крајем зиме, у априлу су се појавили докази да је тенк већ активно користила руска војска, али само за гађање положаја Оружаних снага Украјине. Тенк није учествовао у нападима.

У овом тренутку, главни борбени тенкови руских јединица су и даље Т-72Б3, Т-80БВ и Т-90М. Нема информација да ли ће „Армата” убудуће активно учествовати у борбама, али је од самог почетка било јасно да ће свакако бити тестирана у реалним борбеним условима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *