УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО ПЛАНИРА, ДА УНАПРЕДИ СВОЈ НУКЛЕАРНИ ПОТЕНЦИЈАЛ И ЗАМЕНИ СТАРИЈЕ НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ НОВИМ

Британске власти ће у блиској будућности почети са унапређењем нуклеарних бојевих глава. Ово се наводи у новом плану развоја краљевских оружаних снага, који је објављен 18. јула.

Још 2016. године, британски парламент подржао је план за замену подморница класе Вангард (Vanguard) са четири нове подморнице класе Дреднаугт (Dreadnought). Паралелно ће се вршити и замена нуклеарних бојевих глава.

Додатних 3,9 милијарди долара биће издвојено за решавање питања модернизације британских оружаних снага само у наредне две године. Планирано је да се издвоји 7,8 милијарди долара за још три године. Војни буџет Велике Британије, подсећамо, сада износи 63,4 милијарде долара годишње. По први пут у историји планирано је и повећање војног буџета земље 2024. године на 65 милијарди долара.

Сада Краљевска морнарица има четири нуклеарне подморнице Вангард, које су изграђене деведесетих година прошлог века. Међутим, до раних 2030-их, биће замењене подморницама класе Дреднаугт. Број нуклеарних бојевих глава биће повећан са 225 на 260.

Велика Британија је недавно заузела курс, ка даљем повећању војног потенцијала у контексту конфронтације са Русијом. Управо Русију британске власти сматрају највероватнијим противником у Европи, док су у азијско-пацифичком региону највише забринуте због активности Кине и јачања војног потенцијала Пекинга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *