МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА КУБЕ ИЗРАЗИЛО ЈЕ НЕЗАДОВОЉСТВО УЛАСКОМ НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ АМЕРИЧКЕ МОРНАРИЦЕ SSN-725 HELENA У ЗАЛИВ ГВАНТАНАМО

Хавана не одобрава улазак америчке јуришне подморнице USS Helena (SSN-725) у америчку поморску базу у заливу Гвантанамо. О томе пише кубанско издање Cubadebate позивајући се на изјаву заменика републичког министра спољних послова Карлоса Фернандеса де Косија.

Америчка нуклеарна подморница USS Helena (SSN-725) стигла је пре неколико дана на Кубу ради „демонстрације силе“ на позадини уласка у луку Хавана хетерогене тактичке групе Северне флоте Ратне морнарице Русије. , коју чине фрегата „Адмирал Горшков“, нуклеарна вишенаменска подморница „Казањ“ пројекат „Јасен-М“, као и танкер „Академик Пашин“ и морски тегљач „Николај Чикер“. Америчка подморница ушла је у луку Гвантанамо, где је тренутно у приправности да успостави надзор над руском подморницом. САД су унапред упозориле Хавану на долазак нуклеарне подморнице USS Helena на Кубу.

“Знали смо за њихово присуство јер су нас, према процедурама које смо пратили годинама, САД унапред обавестиле. Али, очигледно нам се не свиђа присуство на нашој територији и транзит кроз наше воде оваквих фондова, који припадају сили која води званичну и практичну непријатељску политику према Куби”, из саопштења министарства.

Претпоставља се да ће америчка подморница напустити Гвантанамо 17. јуна, пошто ће тог дана један одред руских бродова напустити Хавану, завршавајући своју посету, и кренути у извршавање задатака дугог поморског путовања.

Један коментар на “МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА КУБЕ ИЗРАЗИЛО ЈЕ НЕЗАДОВОЉСТВО УЛАСКОМ НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ АМЕРИЧКЕ МОРНАРИЦЕ SSN-725 HELENA У ЗАЛИВ ГВАНТАНАМО

  1. “Yankee, go home !” “Cubans are happier, smarter, more beautiful and stronger without you!” (“Без вас су Кубанци срећнији, паметнији, лепши и јачи !”)
    П.С.- Кубанци би требали ‘дочекати’ САД-(исте) са овим транспарентима и летцима ! Могли би им извикивати ове пароле, ако се Амери буду правили да су неписмени ! Нек се зна ко се коме допада !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’, V.A.Laki, Dotur Luigi(Hecim) i AI)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *