СТАРИ ПРИЈАТЕЉИ СЕ ПОНОВО ОКУПЉАЈУ, ДОК КУБА ПОЗДРАВЉА РУСКИ ФЛОТНИ ОДРЕД

Три руска брода и подморница на нуклеарни погон стигли су на Кубу у уторак на поморске вежбе у Карипском мору које ће трајати до понедељка.

Упркос способности да два од три брода могу да носе нуклеарне ракете дугог домета, Хавана каже да ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје, а Вашингтон каже да вежбе „не представљају директну претњу по Сједињене Државе“.

Иако би локација ових вежби некима могла да призове успомене на кубанску ракетну кризу 1962. године, стручњаци су за The Moscow Times рекли да Русија само има за циљ да пошаље упозорење Западу најновијим вежбама без ескалације тензија.

Поред тога, вежбе имају за циљ да пројектују слику Русије као глобалне силе са утицајем далеко изван њених вода.

Иако односи између Хаване и Москве нису тако блиски као током Хладног рата, две земље остају пријатељске упркос недавним извештајима о трговини кубанским држављанима ради руских ратних напора.

Обе државе су критички оштре према санкцијама које су уведене према њима и проширењу НАТО. Хавана је такође подржала право Русије на „самоодбрану“ од НАТО након њене пуне инвазије на Украјину 2022. године, али је престала да подржава тај потез.

Куба је најважнији партнер Русије на западној хемисфери са чисто геополитичке и геостратешке тачке гледишта“, рекао је за The Moscow Times Емануел Пјетробон, аналитичар специјализован за Латинску Америку и постсовјетски простор.

Близина острва САД чини их добром локацијом са које Русија може да води електронски рат против америчких циљева и прикупља обавештајне податке пресретањем сигнала америчке морнарице и њених командних центара, рекао је Пјетробон.

Из перспективе Кубе, Русија је важан партнер у обезбеђивању домаће економске стабилности у изолованој острвској држави. Москва је 2014. године отписала 90% дуга земље према Совјетском Савезу од 35,2 милијарде долара.

Руске поморске вежбе којима је домаћин Куба нису ништа ново, јер су се одржавале сваке године између 2013. и 2020. – што значи да Вашингтон овонедељни позив у луци сматра „рутинским“.

Упркос инвазији на Украјину у пуном обиму и недавној претњи председника Владимира Путина да ће неодређене земље снабдевати оружјем које је способно да удари западне савезнике Кијева, стручњаци су за The Moscow Times рекли да се значај маневара није променио.

„Значење овог поморског присуства се у суштини не разликује од прошлости: Русија жели да покаже да је њена морнарица у стању да пређе океане и стигне до обала Флориде“, рекао је Пјетробон.

Ако би геополитички контекст нешто променио, то би довело до тога да Вашингтон посвети већу пажњу демонстрираним способностима поморских бродова „изван симболичког значаја вежби“, рекао је Владимир Рувински, ванредни професор политике на Icesi University.

И Пјетробон и Роувински рекли су да Русија такође покушава да ојача своје односе са Кубом и њеним суседним савезницима у „далеком иностранству“, укључујући Венецуелу.

ШТА РУСИЈА ШАЉЕ КУБИ?

Присуство подморнице на нуклеарни погон Казањ је привукло посебну пажњу. Иако не носи нуклеарно оружје, способан је да испаљује крстареће ракете Калибр, које имају домет до 2.500 километара и могу бити опремљене нуклеарним бојевим главама.

На Кубу је и фрегата Адмирал Горшков, која носи хиперсоничне ракете Циркон, за које Кремљ каже да су нуклеарне. Подржавају их танкер за гориво Академик Пашин и тегљач Николај Чикер.

САД ће пратити активности Русије у Карипском мору. Подморницу ће пратити два разарача и још два брода опремљена сонарнима, док ће још један разарач и катер америчке обалске страже пратити преостале бродове.

Сва четири брода су део руске Северне флоте, са седиштем у арктичком граду Североморск, преко 8.500 километара од Кубе. Током свог путовања преко Атлантског океана, пловила су изводила симулиране вежбе у којима су вежбали гађање циљева ракетама великог домета.

Кататзина Зиск, професор на Норвешком институту за одбрамбене студије, рекла је за The Moscow Times да је одлука о слању делова Северне флоте вероватно била практична.

Северна флота је најјачи део руске морнарице где су распоређени неки од најспособнијих ратних бродова“, рекла је она.

Она је додала да су се недавне руске поморске вежбе фокусирале на могућност распоређивања ратних бродова са једног удаљеног позоришта операција на друго, док су руске поморске снаге распршене између арктичког, пацифичког, балтичког и црноморског позоришта.

Распоређивање бродова тако далеко од Русије могло би послужити и домаћој пропагандној сврси, говорећи Русима да је њихова земља „глобална сила, која није у потпуности загријана и прогутана катастрофалним ратом у Украјини“, рекао је Зиск.

Према Стејт департменту, овонедељне вежбе део су повећања броја руских ваздухопловних и поморских вежби на Карибима током лета, пре веће глобалне поморске вежбе на јесен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *