КУБА ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ, КРАТКИ ПРИКАЗ: Острво браће Кастро које поново добија на значају у игри две суперсиле!

Андреј Млакар/Бошко Јовановић

Упловљавање ракетне фрегате Адмирал Горшков и нападне нукеларне подморнице Казањ класе Јасен М у луку Хавана значајно је подигло прашину и буру у Сједињеним Америчким Државама, посебно међу Морнарицом која је читава два дана пратила подморницу док је пловила уз обале Флориде.

Подморница је стигла није лансирала крстареће ракете, новац америчких пореских обвезника је потрошен, а игарије САД и Русије су почеле. Некако долазак руских бродова на Кубу поклопио се са благословом администрације Џона Бајдена да Украјини дају зеленео светло да могу њихово далекометно оружје да користе у нападима на руску територију тј. њену дубину.

Многи сматрају да је Путин одмах упутио изазов Бајдену баш преко Кубе, која се чак два пута спомињала у руским медијима као место где треба Москва да распореди војску и ракете. Поред Кубе као локација је изабрана и Венецуела.

О Куби се јако мало говорило, осим кад је у питању “Хавански синдром”, али браћа Кастро покојни Фидел и његов брат Раул који се налази у политичкој пензији у дубокој старости уз силне муке управљали су овим острвом од 1959. године, а Раулов наследник упркос бројним проблемима и даље одолева и не жели да посустане са пута лојалног човека Москве.

Свој поглед на Кубу дао је и магистар међународних односа Бошко Јовановић чији давнашњи текст поново преносимо у целости на тему Кубе:

” Објаснити Кубу, Раула и Фидела Кастра и све што иде уз то није нимало лако и просто. Ми у Србији немамо ништа квалитетно написано о Куби. Постоји велики интервју у форми књиге Фидела Кастра и Игњациа Рамонеа уредника француског листа Ле Монде Дипломатик, али не само да Куба заслужује књиге, Фидел и Раул, иако је Раул још жив заслужују да имају споменик, да им се направи споменик. Јер направити споменик Фиделу Кастру, а да тамо нема Раула или обратно нема смисла. Фидел никад не би постао то што је био да није било Раула.

Треба да разумемо какво је становништво на Куби, бело је пореклом из Шпаније, породица Кастро је пореклом из Шпаније. Тамнопути Кубанци су пореклом из Африке. Отац Фидела и Раула Кастра је дошао из Шпаније. Породица Кастро нема никакве дубоке корене на Куби. Зашто су долазили чак на Кубу из Шпаније. Куба је била успутна станица на путу из Шпаније ка Јужној Америци и обратно, отуда белци, а тамнопути Кубанци су били бивши робови, потомци бивших робова који су радили на плантажама шећерне трске.

Куба је била исто успутна станица, као и Кариби између Африке и САД.

Куба је служила као буквално успутна станица, за робове који су истоварани на југу Америке. На Југу Северне Америке Постојале су Конфедеративне државе Америке и њихова економија се заснивала на робовласништву и њима су били потребни робови из Африке и са Кубе.

Први значајни датум у модерној историји Кубе је рат измеђи САД и Шпаније који се одиграо 1898. Где су Американци напали шпанске поседе на Куби, Порторику, Гуаму и Филипнима. Шта је интересантно да су Гуам и Пороторико су до дана даншњег део САД.

Гуам има стратешку важност зато што се ту налази велики аеродром где полећу стратешкки бомбардери у правцу Кине и Северне Кореје. Филипини су једина католичка земља у Азији. Они су били до 1945 ништа друго него америчка колонија, а Порторико има статус полу савезне државе, Порториканци се не сматрају америчким држављанима. Они могу да добију амерички пасош ако треба да путују у иностранство. Немају право да гласају на изборима у САД. То право остварују само ако се преселе у неку америчку савезну државу и тамо поднесу захтев за држављанство.

Американци су напали Шпанију под изговором да треба да помогну слободу Кубе, али наравно то је било лажно оправдање зато што сзу Американци хтели да се они ту прошире, а не да дође нека друга европска земља и то иза свега стоји.

Куба је због своје близине биле јако повљна за мафију за коцку и коцкање, ту је као и увек био је марионетски војни режим против кога су били браћа Кастро и њихови другари. Они су збацили Батисту.

Плаћеници су покушали да се врате десантом на Кубу, односно инвазијом у Заливу свиња. Сукоб је трајао од 15-19. априла 1961 где су слабо наоружани Кубацни са Кубе под вођством браће Кастро и Че Гваре поразили плаћенике ЦИА који су дошли са Флориде. Треба да се зна да је удаљеност Кубе од Флориде 160 км и да на Флориди постоји велика кубанска заједница. Треба да се зна да су сви богаташи они којима је Филед и Раул национализвали имовину и они су побегли са Кубе и отишли на Флориду.

Јака кубанска заједница је и данас главни разлог зашто постоје санкције према Куби. Санкције према Куби укинуо је Барак Обама онда су Кубанци са Флориде гласали за Трампа па је он вратио санкције.

Такође мора да се зна да Фидел Кастро није био комуниста, Хо Шим Мин није био комуниста, него легендарни јунак за ослобођење Вијетнама. Борио се против јапанске окупације Вијетнама 1941-1945, после се борио против Франуза који су ту имали колоније, после се борио и против Американаца. Основни проблем Американаца је што не разумеју да неко може да буде националиста без да буде комуниста. Они су сваког ко није био либерал по њиховом укусу без обзира на идеологију проглашавали комунистом.

Хо Ши Мин није био комуниста него вијетнамски националиста који је хтео стране завојеваче да протера из Вијетнама, тако Фидел Кастро није био комуниста. Фидел Кастро је касније постао комуниста под утицајем америчке спољне политике, пошто су Американци ничим изазвани навалили на Кубу. То им у Заливу свиња није успело, па су и даље притискали па се Куба окренула Совјетском Савезу и кроз ту сарадњу са Совјетским Савезом Куба је постала комунистичка земља.

Кавказ који се дели на северни који припада Русији и јужни Кавказ који припада Турској, Азербејџану, Јерменији и Грузији, а у доба Хладног рата, он је било подељен између Совјетског Савеза и Турске. На јужној страни биле су америчке ракете домета 5.000 км и основни разлог зашто су Руси дошли на Кубу јер их је звао Фидел Кастро и зато што су постојале те ракете у Турској.

Руси су спровели операцију Анадир што је то тајна операција пребацивања спеијалних једница, артиљеријских, ракетних једница на Кубу, а снимљен је и филм који говори о кубанској кризи под називом”13 дана”.

“Кубанска криза” је термин који се користи у Америци и осталим државама света, а у Русији се користи термин “Карипска криза”, а у филму се говори да је Кенеди наредио блокаду и да совјети нису могли да допреме своје трупе на Кубу што није истина, као што није истина и да се блокадом све завршило, него што су Американци пристали на Совјетске услове, а совјетски услови су били такви да се захтевала безбедносна гаранција за Кубу, да Америка неће да изврши агресију на Кубу и да ће повучи ракете домета 5.000 км из Турске. Америкацни су урадили то и једно и друго и Американци се држе тога и то се одржало до дана данашњег Куба је имала велику улогу у несврстанима, Кастро је био такмац Титу.

Куба се агнажовала много на помоћи легалној влади Анголе, коју су хтели да сруше, Јужноафричке снаге уз помоћ Вашингтона. Герилске снаге Анголе су се састојала из три антипортугласка покрета, јер је Ангола била португласка колонија. Кад је НЛПА на изборима подбедила онда се се десила побуна. Куба је послала механизоване једнице, оклопне, артиљеријске једнице, авијацију и дала изузетни допринос поразу побеуњеника. На страни побуњеника су били САД, и тадашњи расиситички режим у Јужноафричкој републици, а на страни Кубанаца су били Руси. Руси су послаи своје СПЕЦНАЗ једнице. Једна од најпнатијих проипадника Спецназа је данашњи политичар Игор Сечин генерални директор Рос њефта.


Куба је увек давала највећи приоритет образовању и медицини. Зато су сами направили вакцину против ковида. Сваке године шаљу 20.000 лекара по Африци да стажирају и лече људе бесплатно. Како је Куба успела да издржи, прво што су Собјети били ту. Совјети су имали своју радарску станицу Лурдес на Куби која је затворена 2001 године захваљујући Путину. Совјетски Савез је откупљивао све што Куба производе, па је шечер у Совјетском Савезу био не из репе него из трске.

Како је Раул Кастро успео да Куба уздржи?

Успео захваљујући томе што је управљао војском и тајним службама. У војсци никад није било корупције, никад није било страних шпијуна. Радило се много на идеолошком образовању, као и у образовању у целости, тако да Куба је опстала. Не треба сумњати у њен опстанак. Ако има гомилу проблема не треба сумњати у способност решавања истих проблема, али у сваком случају Србија треба да се ослони на Кубу. Јер ће Куба моћи да разуме њене проблеме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *