БЛИСКИ ИСТОК НА ИВИЦИ РАТА ИЗМЕЂУ ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА

Постојећа арапско-јеврејска конфронтација на Блиском истоку показује трендове ка експанзији. На израелско-либанској граници забележен је озбиљан пораст погоршања.

Вашингтон је већ обратио пажњу на то и консултовао се са Тел Авивом. Амерички Стејт департмент планира да у блиској будућности саопшти да је Израел спреман на сваки војни корак против Либана.

Различити извори извештавају да се паравојна либанска шиитска организација Хезболах мобилисала и да ће да започне рат са Израелом. Заузврат, израелски министар финансија Безалел Смотрич саветовао је премијеру Бењамину Нетањахуу да „почне рат са Хезболахом, покори га и уништи, и помери безбедносну ограду из Галилеје у јужни Либан“.

Истовремено, Хезболах је почео да удара на израелске системе противваздушне одбране. Видео који је објавио Хезболах детаљно приказује пораз једног од лансера Гвоздене куполе.

Вреди напоменути да је ово први документовани случај ове врсте. Напад је изведен иранским ракетама ALMAS, које користи Хезболах.

Без сумње, Израел оно што се догодило неће оставити без одговора. Можда је Блиски исток само на корак од новог рата и ускоро ће се поново разбуктати, али осветнички, јер Појас Газе и Хамас једноставно нису упоредиви по способностима са Хезболахом и Либаном.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *