САД С НЕСТРПЉЕЊЕМ ОЧЕКУЈУ РУСКУ ВОЈНУ ВЕЖБУ НА КАРИБИМА

САД у блиској будућности очекају почетак руских војних вежби у Карипском мору. Ово преноси CBS News позивајући се на неименованог америчког званичника. Истиче се да ће маневри, у којима ће учествовати руски ратни бродови и далекометни бомбардери, бити први симултани ваздушни и поморски маневри које Русија спроводи на Карибима од 2019. године.

“САД их тумаче као одговор на америчку подршку Украјини и интензивирање америчких вежби са НАТО савезницима”, напомиње CBS News.

Истовремено, саговорник издања подсећа да ове маневре тешко да треба сматрати директним одговором Руске Федерације на недавно делимично укидање забране употребу америчког оружја против циљева на руској територији.

Руске вежбе се не виде као директна претња Сједињеним Државама”, рекао је званичник, подсећајући да се током маневара очекује да руски бродови уђу у воде Кубе и Венецуеле.

Подсетимо, раније се сазнало за почетак поморских вежби Северноатлантске алијансе у Балтичком мору, што Москва сматра планираном провокацијом. Очекује се да ће трупе НАТО увежбати искрцавање трупа, тражење мина и сузбијање непријатељских подморница.

Додајмо да су током сличних вежби претходних година у њима учествовали амерички стратешки бомбардери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *