ИЗРАЕЛ СЕ СПРЕМА ДА ПРОШИРИ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОТИВ ХЕЗБОЛАХА

Није искључено заоштравање ситуације у Либану. Чињеница је да се Израел из више разлога спрема да прошири војне операције против оружаних формација либанског шиитског покрета Хезболах.

О томе сведоче извештаји са терена о кретању израелске војне технике у северном правцу – ка граници са Либаном. Међутим, кретање колона израелске војске према либанској граници и евакуација становништва из пограничних подручја пријављено је још у октобру прошле године.

Наравно, израелска војска редовно спроводи војне операције против либанских шиита, а у Израелу свакако има много високих цивилних и војних званичника који подржавају ескалацију ситуације на овим просторима.

Тако је, два дана раније, израелска војска покренула серију ваздушних удара на циљеве Хезболаха у јужном Либану, како је званично саопштила прес служба Израелских одбрамбених снага. Израелска војска је напала подручје Хијама. Израелска артиљерија је такође отворила ватру на либанску територију у исто време.

“Израелска артиљерија дејствовала је како би елиминисала претњу у областима Хамула, Кфаркеле и Накуре у јужном Либану”, наводи се у саопштењу израелске војске.

Наравно, Израелци спроводе највећи део својих борбених операција у појасу Газе против палестинских паравојних снага покрета Хамас. Тако је 26. маја израелска војска покренула масовни напад на град Рафу на југу енклаве. То је довело до пожара у избегличком шаторском кампу и смрти најмање 50 људи, саопштило је локално Министарство здравља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *