АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА УНИШТИЛА ПАТРОЛНЕ ЧАМЦЕ И ДРОН ХУТА

Америчка војска саопштила је у четвртак да је уништила два патролна чамца Хута, површински брод без посаде и дрон изнад Црвеног мора у покушају да ослаби способности групе коју подржава Иран.

Ово злонамерно и непромишљено понашање Хута које подржава Иран угрожава регионалну стабилност и угрожава животе помораца преко Црвеног мора и Аденског залива“, саопштила је америчка Централна команда (CENTCOM).

Хути, иранска прокси група, почели су да циљају поморски комерцијални саобраћај средином новембра након позива иранског врховног вође Алија Хамнеија муслиманским земљама да блокирају Израел. У почетку ограничени на Црвено море, ови напади су се од тада проширили на друге кључне водене путеве, укључујући Индијски океан.

Хути тврде да делују у име Палестинаца у Гази, али циљају и угрожавају животе држављана трећих земаља који нису повезани са сукобом у Гази“, рекао је CENTCOM.

Према речима Јахја Сари, војног портпарола иранске групе, Хути су напали брод Вербену у Арапском мору, као и бродове Сигардијан и Атину у Црвеном мору.

Напад на теретни брод Вербена који плови под заставом Палауа довео је до пожара и тешко је повређен један члан посаде, преноси CENTCOM.

Побуњеници су такође лансирали две противбродске балистичке ракете из области у Јемену под контролом Хута у Црвено море. Међутим, CENTCOM је потврдио да ове ракете нису изазвале штету или повреде.

Сједињене Државе и Британија бомбардовале су војна постројења Хута неколико пута од јануара, али група коју подржава Иран убрзала је нападе у протекле две недеље, док Израел наставља операције у Гази и напада циљеве Хезболаха који подржава Иран у Либану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *