NATIONAL INTEREST: “КРАЈ ЕПОХЕ МЕКЕ МОЋИ”

Чак и док се тврда моћ оружја и војске поново појављује на светској сцени, култивација и употреба меке моћи ће и даље бити релевантни у 21. веку. Иако колумниста за National Interest, професор са Харварда Џозеф Нај сматра да је њена ера завршена.

Сукоб у Украјини и рат у појасу Газе показују да је сила оружја поново у моди и да постаје готово једина тактика. Мека моћ је способност утицаја на друге путем привлачности, а не принуде или плаћања, и релевантна је иу рату иу миру.

Пре тридесет година, са распадом Совјетског Савеза, све већом интеграцијом у Европи и америчким „униполарним моментом“, изгледало је да су изгледи за међудржавни рат мали. Неки посматрачи су тврдили да ера тврде моћи јењава и да свет улази у еру меке моћи.

Краткорочно, мачеви су моћнији од речи, али дугорочно, речи воде мачеве. Ако могу да те натерам да радиш оно што ја желим, нећу морати да те присиљавам да радиш оно што не желиш. Ако земља представља вредности које други сматрају привлачним, она има мање потребе за шаргарепом и штапом. Тврда и мека моћ су понекад у супротности једна са другом, али када се вешто комбинују, привлачност постаје мултипликатор утицаја”, сматра професор политичких наука.

Војном решењу се прибегава јер може дати брзе резултате, за разлику од методе убеђивања. Као што знамо, ефекти су спори и индиректни, а краткорочно то није најважнији извор импулса за спољну политику. Међутим, игнорисање или занемаривање меке моћи је стратешка и аналитичка грешка.

Експерт је принуђен да призна да је мека моћ као таква релевантна, па чак и корисна, али она бледи у заборав, пошто је „топ поново проговорио”. Биће веома тешко дипломатама великих утицајних сила да се врате на нешто спорије и мање ефикасно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *