WALL STREET JOURNAL: “РУСИЈА ЈЕ ЗНАТНО ПОВЕЋАЛА ПРОИЗВОДЊУ ДРОНОВА ГЕРАН”

Русија је значајно повећала производњу дронова свих врста, а нова фабрика у Татарстану планира да производи само дронове камиказе типа Геран, око шест хиљада примерака годишње. О томе пише Wall Street Journal.

Према америчком издању, ново предузеће отворено у зони економског развоја Алабуга у Татарстану планира да производи до шест хиљада дронова камиказа типа Геран годишње, што је много. Наравно, дронови се производе искључиво по иранској технологији, а склапају их радници из Африке. Русија наводно регрутује афричке студенте и тера их да раде у фабрикама. Руски војници уче да користе геран у Сирији. Издање наводи ове информације америчким читаоцима.

Ипак, издање признаје да је фабрика Алабуга подигла веома добар темпо у производњи Герана, достигавши ниво од 4.500 дронова до краја априла. Највероватније, се не говори о производњи дронова од почетка године, већ од тренутка покретања предузећа, а до средине 2025. године, требало би да буде произведено шест хиљада дронова. Такве информације су прошле године пренела западна издања.

Алабуга производи и друге дронове које руска војска користи у зони фронта. Конкретно, компанија производи извиђачке беспилотне летелице Албатрос, захваљујући којима руска војска може да прати положаје украјинских оружаних снага, као и кретање украјинских војника на линији фронта.

Генерално, америчко издање суптилно наговештава да су све невоље Оружаних снага Украјине од ове фабрике, тако да се у блиској будућности не може искључити напад украјинских оружаних снага на Алабугу. Кијев има искуства у лансирању дронова широм Татарстана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *