ВИЈЕТНАМ ОДЛУЧИО ДА КУПИ ЈУЖНОКОРЕЈСКЕ ХАУБИЦЕ К9 THUNDER

Јужнокорејска самоходна хаубица K9 Thunder постаје веома популарна у свету, многе земље су већ набавиле ову хаубицу, неке тек планирају. Следећа земља која планира да уведе ову самохотку у употребу је Вијетнам.

Министарство одбране Вијетнама саопштило је да намерава да купи јужнокорејске самоходне хаубице 155 мм/52 K9 Thunder за Народну армију Социјалистичке Републике Вијетнам. Није наведен број самохотки који је планиран за куповину, суштински преговори са јужнокорејском страном још нису вођени, све је тек у почетној фази, иако Сеул зна за намере Ханоја.

Према извештајима, заменик министра одбране Вијетнама Хоанг Суан Чиен скренуо је пажњу јужнокорејској војсци на вијетнамске планове за куповину самохотки K9 Thunder 23. априла 2024. године, током „11. дијалога о стратегији одбране Кореје и Вијетнама“ одржаног. у Ханоју.

“Чиен је ценио корејске системе наоружања и изразио намеру да прошири сарадњу у одбрамбеној индустрији, укључујући увођење корејских оружаних система као што је К9, и затражио сарадњу од корејске владе у ту сврху“, наводи се у саопштењу војног ресора Јужне Кореје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *