ТУРСКА ПОТПИСАЛА УГОВОР О КУПОВИНИ НОВИХ F-16V BLOCK70

Турска ће и даље добити америчке ловце четврте генерације F-16V Block 70, а одговарајући споразум је потписан након вишегодишњих одобрења. Ово је известио амерички Стејт департмент.

Турско министарство одбране је 6. јуна 2024. потписало споразум са владом САД. Према документу, Сједињене Државе ће Турској снабдевати Турску преко програма Foreign Military Sales (FMS) са 40 нових ловаца F-16V Block 70 Viper и комплетима за надоградњу постојећих ловаца F-16 турског ратног ваздухопловства у F-16V Block 70 Viper ниво По броју комплета Нема података.

Стране нису откриле детаље уговора, али је претходно амерички Стејт департмент обавестио Конгрес да је одобрио испоруку 40 нових борбених авиона Турцима, укључујући 32 једноседа F-16С Block 70 и осам двоседа F-16D Block 70. Поред тога, Анкара ће добити 79 комплета за модернизацију сопствених ловаца F-16 Block 30 до нивоа F-16V Block 70. Све ово би могло коштати 23 милијарде долара ако се узме у обзир набавка наоружања, обука и пакете техничке подршке, укључујући и саме радове на модернизацији.

Подсетимо, Анкара је послала захтев САД за куповину нових ловаца F-16 30. септембра 2021. године, али је одобрење добила тек две и по године касније. Договор је олакшан недавним корацима Анкаре, укључујући одобрење приступања Шведске НАТО. Да није овога, онда би овај еп могао да траје непознато дуго.

Као што је познато, турско ваздухопловство данас има 243 авиона F-16C/D, од којих ће неки бити унапређени на ниво F-16С Block 70, а нови ловци ће заменити 48 ловаца McDonnell Douglas F-4Е Phantom II, који су још увек у турском наоружању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *