ЈЕДАН ОД ВАЖНИЈИХ АМЕРИЧКИХ СЕНАТОРА, СПРЕЧАВА ПРОДАЈУ АВИОНА Ф-16 ТУРСКОЈ

Кључни сенатор одбија да повуче своју дугогодишњу одлуку о забрани продаје 40 борбених авиона Ф-16 Блок 70 Турској, упркос најави Бајденове администрације прошле недеље да жели да настави са споразумом. Потенцијална продаја од 20 милијарди долара укључује и 80 комплета за модернизацију авиона Ф-16 у Турској.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да ће се продаја наставити, пошто је председник Реџеп Тајип Ердоган најавио на самиту НАТО у Литванији да ће Турска ратификовати кандидатуру Шведске за пријем у НАТО. Али сенатор Боб Менендез (Sen. Bob Menendez, D-N.J), рекао је у уторак 18. јула за Дефенс Њуз (Defense News) да наставља да користи своју позицију председника Комитета за спољне послове, да блокира продају.

„Увек сам говорио да ратификација чланства за Шведску, која би природно требала да се деси, није разлог зашто бих укинуо забрану продаје Ф-16“, рекао је Менендез. “Постоје знатно већи проблеми од тога.”

Амерички Стејт департмент је последњих недеља водио разговоре са Менендезом о његовом тврдом ставу. Менендез је прошле недеље рекао Ројтерсу да је то сјајно ако Бајденова администрација „може да пронађе начин да осигура да турска агресија против њених суседа престане, иако је било затишја последњих неколико месеци, али мора постојати трајна реалност“.

Грчка се последњих година, често жалила на турске упаде у њен ваздушни простор, а Ердоган би требало да присуствује отварању новог аеродрома на северном Кипру у четвртак 20 јула.

Кипар је подељен 1974. године, када је Турска извршила инвазију после државног удара чији је циљ био уједињење са Грчком. Турска признаје декларацију о независности кипарских Турака. Турска је такође користила Ф-16 у нападима на курдске групе које подржавају САД у северној Сирији. Што додатно компликује ствари, Ердоган је рекао да Турска неће ратификовати чланство Шведске у НАТО најраније до октобра, јер турски парламент има двомесечну летњу паузу у августу и септембру. Шест чланова грчког и јерменског клуба у Конгресу послало је двостраначко писмо државном секретару Антонију Блинкену прошле недеље позивајући Бајденову администрацију да приложи „јасне и суштинске механизме за обезбеђивање паузе, одлагања или брзог враћања“ продаји Ф-16 „ако се Турска ангажује у акцијама које угрожавају или поткопавају интересе националне безбедности САД“.

„Иако поздрављамо садашњу паузу у дестабилизујућим акцијама Турске у региону, важно је нагласити да Ердоганова влада није променила политику“, написали су у писму које је предводио посланик Крис Папас (Chris Pappas, D-N.H). „Утисак је, да је Турска побољшала односе са савезницом у НАТО, Грчком, оповргнут је чињеницом да Анкара одржава casus belli против Атине. Грчка се такође залаже да се придружи копродукцијском програму ловаца Ф-35 компаније Локид Мартин; САД су избациле Турску из ње 2019. године након што је Турска купила руски одбрамбени систем С-400. САД страхују да би радарски систем С-400 могао да омогући Москви да шпијунира стелт борбене авионе. И Турска и Грчка лобирале су против одговарајуће продаје авиона у САД коју је тражио њихов сусед. Менендезова матична држава Њу Џерси има шесту највећу грчку популацију у Сједињеним Државама и четврту по броју јерменску популацију. Упркос свом противљењу продаји Ф-16, Менендез је у априлу дозволио продају надоградње софтвера за авионику за тренутну турску флоту авиона Ф-16, у износу од 259 милиона долара .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *