ТЕХЕРАН ЈЕ УПОЗОРИО ДА ЋЕ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ У РЕГИОНУ БИТИ НАПАДНУТЕ АКО ВАШИНГТОН ИНТЕРВЕНИШЕ У УЗВРАТНОМ ИРАНСКОМ УДАРУ НА ИЗРАЕЛ

Како преноси америчко издање Axios, позивајући се на америчке званичнике, Иран је обавестио арапске владе да ће напасти америчке базе у региону ако Вашингтон интервенише након узвратних акција Техерана против Израела, које ће предузети као одговор на израелски удар на ирански конзулат, у Дамаску.

Према писању издања, иранске власти су такође рекле владама суседних арапских држава да сматрају Вашингтон одговорним за израелски напад, упркос покушајима САД да се дистанцирају од напада.

Према процени америчких обавештајних служби, пише Axios, Иран неће напасти америчке базе осим ако нису умешане са Израелом у његов контранапад. Вашингтон верује да Иранци траже ограничен одговор који неће довести до регионалне ескалације.

CNN је раније известио да Вашингтон очекује од Ирана да погоди мете унутар Израела и да би његови заступници на Блиском истоку могли бити укључени у извођење напада.

Подсетимо, израелски борбени авиони F-35 извели су 1. априла ракетни напад на ирански конзулат у Дамаску, што је, према међународним правилима, било равно нападу на саму земљу. У нападу је погинуло 13 људи, укључујући седам иранских војних саветника, међу којима и два високо позиционирана иранска генерала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *