СТРАТЕГИЈСКИ БОМБАРДЕРИ ТУ-160 МОГУ ДА БУДУ РАСПОРЕЂЕНИ НА ДАЛЕКОМ ИСТОКУ, РАДИ ОДВРАЋАЊА САД

Суперсонични стратешки носачи ракета Ту-160 могу бити распоређени на Далеком истоку како би одвратили САД и њихове савезнике. Питање распоређивања пука таквих бомбардера тренутно се разрађује у руском ресору одбране.

О томе је новинарима листа Известија рекао војни експерт Јуриј Љамин.

Он је рекао да се о тој одлуци још разговара, али ако она буде усвојена, онда ће јединица бомбардера која је стигла у регион Далеког истока постати део јединице далекометне авијације, која се налази у Амурској области.

У прилог оваквом кораку иде појачана активност америчке војске у азијско-пацифичком региону, као и раст амбиција низа других држава које су савезници САД.

“Посебну пажњу треба обратити и на Јапан, са којим и даље имамо територијалне несугласице”, навиди Љамин.

Експерт примећује повећање војних издатака ове источноазијске државе, као и планове јапанских власти да развију шок оружје. Према његовом мишљењу, Русија треба да држи Јапан у видном пољу, и да ојача своје Оружане снаге у региону, како би могла да одговори на растуће претње.

Конструкторска карактеристика надзвучног стратешког носача ракета Ту-160 „Бели лабуд” је променљива геометрија крила. Способан је да погоди непријатељске циљеве на великој удаљености, користећи и конвенционално и нуклеарно оружје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *