ПРВИ ПУТ ОД ПОЧЕТКА РАТА У УКРАЈИНИ НАПАДНУТА ЛУКА РЕНИ БЛИЗУ РЕКЕ ДУНАВ И РУМУНСКЕ ГРАНИЦЕ! ВИДЕО

Руска војска касно синоћ и рано јутрос први пут од почетка рата у Украјини 24.фебруара напали су дроновима камиказама поморско-речну луку Рени, а на мети нашла се поново лука Измаил. Иначе обе луке су повезане и са реком Дунав, а користе се од недавно из за извоз жита и других житрица.

Циљ напада био је појачавање услова за блокирае луке за употребу.

Напад је уследио касно ноћу, а на мети крстарећих ракета нашли су се скалдишта за нафту и складишта житарица . Иначе сирова нафта која се складиштила у овој луци била је главна сировина која се допремала бродовима за украјинске рафинерије, које су остале под контролом Кијева.

На мети осим складишта жита како се наводи била су и складишта оружја и војне опереме која се допрема из Румуније. Иначе ово је био један од најактивнијих канала за допремање наоружањеа и војне опреме Оперативној групи “Југ” украјинске војске која брани Одесу, Херсон и Николајев.

Лука Рени има статус речне и морске луке. Налази се у југозападном делу Украјине, на споју украјинске, румунске и молдавске границе, и на раскрсници четири транспортна коридора: Критског, Евроазијског и Црноморског коридора, а спаја чак четири вида саобраћаја друмски, железнички, речни и поморски.

Лука Рени је иначе велика транспортна чворна тачка на обали Дунава -украјинска страна, а која уско повезује морски, речни, железнички и моторни саобраћај. Лука се налазина 101 км удаљена од ушћа Дунава у Црно Море и са њим је повезана преко два канала „Дунав – Црно море” и Сулинског канала. Дубина у близини пристаништа достиже 7,5 метара, што омогућава пловидбу бродовима са газом погодним за овакве канале.

Лука како је наведено може да прими трговачке бродове дужине до 150 м, ширине 30 метара и са газом до 7 метара.

Иначе ову луку су изградила комплетно југословенска грађевинска предузећа.

На удару после краће дводневне паузе нашла се и лука Измаил у Одеској области. Такође то је међународна лука друга по важности на украјинској црноморској области, која се такође користи за извоз житарица и добила је на важности збо близине Румуније да се користи због поморске блокаде коју је Русија увела 20. јула 2023. године.

Foto: Shutterstock

Иначе напад на луку Рени фигурирао је још од прошле године када се после првих напада на мост Затока, спомињао хипотетички поморско-хеликоптерски десант, који су иначе Руси увежбавали како би се заузела ова лука која је Дунавским каналом повезана са реком Дунав и тиме се избило на ту стратешки важну међународну луку.

У случају да се руска војска одлучи на отварање фронта на Одеском џепу и заузимање ове луке, руска војска ће избити на саму обалу Дунава и лакше ће моћи да стави под контролу најисточнију границу ЕУ и НАТО пакта.

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *