САД ЋЕ У ОРМУСКИ МОРЕУЗ УПУТИТИ ДВА ДЕСАНТНА БРОДА, “КАКО БИ ОСИГУРАЛИ СЛОБОДУ ПЛОВИДБЕ”

Сједињене Државе значајно јачају своју позицију у Персијском заливу, као одговор на иранске акције. Како наводе у Пентагону, додатне снаге се шаљу у Ормуски мореуз како би се обезбедила „слободна пловидба“. Ово се наводи у широко распрострањеном саопштењу Централне команде (CENTCOM) Оружаних снага САД.

Шеф Пентагона Лојд Остин наредио је да се у Ормуски мореуз пошаљу два универзална десантна брода, са експедиционим одредом маринаца и амфибијском десантном групом америчке морнарице. Реч је о десантном броду Батан (USS Bataan, LHD-5) класе Васп ( Wasp) и брод-док Картер Хал (USS Carter Hall, LSD-50) класе Харперс Фери. По доласку се морају придружити групи у којој се налазе разарач Томас Хаднер (USS Thomas Hudner, DDG-116) и ловци Ф-35 и Ф-16.

Цела ова група мора да се одупре покушајима Ирана, да заплени танкере који пролазе кроз Ормуски мореуз. Барем тако каже Пентагон.

Поред тога, групи би требало да се придружи и носач авиона, чије је слање у Ормуски мореуз најављено у Вашингтону пре неколико дана. Сабрина Синг, заменица портпарола Пентагона, рекла је да ће то помоћи да се осигура „слободна пловидба“ и да се обезбеде интереси САД у региону.

“Као одговор на неколико недавних забрињавајућих догађаја у Ормуском мореузу, министар одбране наредио је распоређивање носача авиона с ловцима Ф-35 и распоређивање ловаца Ф-16 у зону одговорности Централне команде”, изјавила је Синг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *