ИРАН НЕ КУПУЈЕ СУ-35

Техеран је више од годину дана чекао да прими руске ловце Су-35, како би извршио давно закаснелу модернизацију своје флоте опремљене америчким авионима. Међутим, судећи по информацијама низа извора, који се односе на команданта иранског ваздухопловства, бригадног генерала Хамида Вахедија, сада се Генералштаб иранских оружаних снага противи куповини Су-35 од Руске Федерације.

То је због два главна фактора. Прво, руска страна одбија да пренесе технологије партнерима за успостављање производње сличних ловаца у Ирану. Друго, Москва није вољна да Техерану пружи све неопходне техничке информације за сервисирање авиона у Ирану, у наредних 30 година.

Руска Федерација је спремна, да Ирану прода 25 авиона Су-35 које је раније наручио Египат, али без обезбеђивања пакета услуга од иранске стране, неопходног наоружања и симулатора за обуку пилота. Тако ће у Руској Федерацији бити неопходно да се врши одржавање, поправка и модернизација авиона, а Иранцима то не одговара.

Осим тога, „висило” је и питање куповине од стране Ирана 12 авиона двоседа Су-30СМЕ2. Иранце веома мучи један проблем – Москва је током последњег рата у Нагорно-Карабаху забранила Јеревану да користи постојеће Су-30СМ против Бакуа. Међутим, Иранци су очигледно заборавили да јерменска војска такође није званично учествовала у непријатељствима против трупа Азербејџана, са изузетком мањих граничних окршаја. Али сада неки стручњаци, сматрају да је Израел успео да убеди Москву да закомпликује процес пренаоружавања иранског ваздухопловства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *