РУСКИ СУ-24 УЗНЕМИРУЈУ ШВЕЂАНЕ

Руски авион Су-24 нарушио је шведски ваздушни простор источно од јужне тачке Готланда у петак поподне, саопштиле су Оружане снаге Шведске.

Шведске власти су најавиле да ће позвати руског амбасадора да се позабави инцидентом, рекао је за SVT министар спољних послова Тобијас Билстрем.

Укључена летелица идентификована је као руски СУ-24, који није реаговао на преносе шведских снага. Након што је прекршај откривен, два шведска борбена авиона послата су да пресретну авион који је упао у шведски ваздушни простор.

Министар спољних послова Тобијас Билстрем је изјавио: „Руско понашање је неприхватљиво. Министарство спољних послова ће позвати руску амбасаду да обележи инцидент. У блиском смо контакту са савезницима и партнерима о догађајима у непосредној близини.”

Министар одбране Пол Јонсон такође је осудио те акције, описујући их као „неприхватљиве и непрофесионалне“.

Шведске оружане снаге су истакле да је кршење било кратко, али и даље проблематично.

Шеф ваздухопловства Јонас Викман прокоментарисао је ситуацију, рекавши: „То показује недостатак поштовања према нашем територијалном интегритету. Тај акт одражава општу безбедносну ситуацију са мање безбедним окружењем и агресивнијим понашањем на руској страни”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *