АМЕРИЧКА ЦЕНТРАЛНА КОМАНДА САОПШТИЛА ДА ЈЕ ПОТОНУО ТРАНСПОРТНИ БРОД ПОСЛЕ НАПАДА ХУТА

У недељу се посада теретног брода погођеног пројектилима које су лансирали Хути (Ансар Алах) евакуисала са брода пошто није успела да угаси пожар који је уследио.

Централна команда САД (CENTCOM) је навела: „13. јуна Хути, подржани од Ирана, напали су M/V Verbena, брод за расуте терете који је под заставом Палауа, у власништву Пољске, у два одвојена ракетна напада. Данас, отприлике у У 13:45 часова (време Сане), посада је објавила позив у помоћ у којем је назначила да напуштају брод.”

CENTCOM је додао: “брод M/V Anna Meta је реаговао да пружи помоћ. Anna Meta је примила морнаре и транспортује их на сигурно. Посада је напустила брод због настављених пожара и немогућности да их контролише.”

Један морнар је тешко повређен у нападу и евакуисан је од стране америчких снага, саопштио је CENTCOM, додајући да је иранска фрегата Jamaran била осам наутичких миља од M/V Verbena и да није одговорила на позив у помоћ.

Ансар Алах је у последња два дана напао два брода због „кршења забране доласка у луке на окупираним палестинским територијама”.

Ансар Алах-ов портпарол бригадни генерал Јахја Сари је рекао да је брод Verbena потонуо у Аденском заливу након што је погођен више пројектила.

„Још један брод, TUTOR, био је на мети чамца дрона, неколико балистичких пројектила и беспилотне летелице. Очекује се да ће потонути у наредних неколико сати”. Рекао је.

Јеменска оружана група је у четвртак обновила упозорење свим компанијама да се „не ангажују са Израелом и не дозвољавају њиховим бродовима да пристају у лукама на окупираним палестинским територијама”.

Војска је навела да би непоштовање овог упозорења довело до тога да ови бродови буду гађани у оперативној зони јеменских оружаних снага.

Значајно је да су хутски напади стигли до пола пута до мореуза Баб ел Мандеб, 20 километара широког пролаза који служи као капија у Црвено море. Отприлике 15% глобалног поморског саобраћаја пролази кроз овај мореуз до и из Суецког канала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *