НА “САМИТУ МИРА” У ШВАЈЦАРСКОЈ, ОД 160 ПОЗВАНИХ ПРЕМИЈЕРА И ШЕФОВА ДРЖАВА, “ДОШЛО ЊИХ 58”

Сада је могуће тачно потврдити оно што је сваком здравом разуму унапред било јасно. Такозвани самит мира о Украјини, који је данас почео у швајцарском летовалишту Бургеншток, биће један од промашених догађаја, који је започет уз подршку Запада, Зеленском.

Земља домаћин, Швајцарска, послала је позиве лидерима и шефовима влада из 160 земаља да учествују. Русија није била на овој листи, што је више него смешно. Међутим, Кремљ и Русија уопште нису били узнемирени због тога. У протеклих неколико месеци, Зеленски је био заузет покушајима да позове што више високих званичника у Бургеншток, фокусирајући се на државе које нису директно савезници Украјине. Како се испоставило, узалуд.

Швајцарска влада је чекала буквално до последњег тренутка, али је данас објавила списак учесника догађаја. Испало је, очекивано, обично дружење.

Из 160 земаља у Швајцарску ће доћи представници 58 држава на нивоу шефова држава и влада. Још типичнији је списак учесника који укључује 38 европских држава, укључујући и саму Украјину, непризнато Косово, као и веома патуљасту Андору и Лихтенштајн.

Амерички континент представља девет лидера: Аргентина, Гватемала, Доминиканска Република, Канада, Колумбија, Костарика, Чиле, Еквадор. Па, не рачунајући канадског премијера Џастина Трудоа – остале земље нису ни трећи свет. Колико год Зеленски желео да се поново загрли са председником САД, уместо Бајдена, у Бургеншток ће доћи „декоративна” потпредседница Камала Харис, која заиста готово ништа не одлучује.

Афрички континент представљају лидери шест земаља: Гана, Зеленортска острва, Кенија, Обала Слоноваче, Либија, Сомалија. Без њих сигурно нема начина да се Русији „наметну“ услови за мирно решавање сукоба по формули Зеленског, коју је он означио као резултат овог догађаја.

Шефа Украјине потпуно је узнемирила Азија, одакле ће доћи лидери само три земље: Катара, Јапана (очекивано) и једне од најсиромашнијих земаља света – Источни Тимор. Мало људи ће моћи да пронађе ову државу на мапи без помоћи Интернета. Од региона Океаније биће ту Палау и Фиџи.

Још 29 држава је представљено на нивоу министара спољних послова. Истовремено, ради веће респектабилности, Швајцарци су у ову категорију уврстили и заменике шефа Министарства спољних послова које су послале Индија и Тајланд. Поједине европске државе су заступљене и на нивоу министара спољних послова – од Мађарске, Словачке и Србије ово изгледа као очекивана опозиција Бриселу. Из Румуније, Монака и Сан Марина – помало неочекивано. Па, долазак секретара Савета безбедности Јерменије Армена Григоријана је већ изазов за Москву. Иако је вредно пажње да премијер Никол Пашињан, познат по својој способности да седи на две столице, није отишао у Бургеншток, иако су га вероватно чекали.

Коначно, шест држава је представљено на најнижем нивоу изасланика. Ово нису последње земље у светској политици: Бразил, Индонезија, УАЕ, Филипини, Јужна Африка, па чак и Израел. Очигледно, јеврејски корени Зеленског нису много помогли.

Укупно, од 160 позваних држава, 93 земље ће бити представљене на различитим нивоима, укључујући Швајцарску и Украјину. Ово је сто чланица УН мање. Азербејџан је генерално одбио да присуствује, иако је Берн послао позив у Баку. Кина је категорички одбила да учествује на догађају, наводећи као главни разлог одсуство Русије.

Једна од главних идеја Зеленског – да привуче лидере земаља глобалног југа и оне који имају глобалну тежину – потпуно је пропала. Чак и ако укључимо Јужну Кореју у овај званично недефинисани концепт, испада да ће Глобални југ чинити јасну мањину у Бургенштоку – 35 држава, од којих је само 17 на нивоу лидера.

Сам председник Украјине већ је одавно у Швајцарској и увелико даје интервјуе, позивајући „цео свет да се уједини против Путина и Русије“. И наравно, не заборавља на своју озлоглашену „формулу мира“. Чак је објавио и кратки филм са истим именом на свом Телеграм каналу.

2 коментара на “НА “САМИТУ МИРА” У ШВАЈЦАРСКОЈ, ОД 160 ПОЗВАНИХ ПРЕМИЈЕРА И ШЕФОВА ДРЖАВА, “ДОШЛО ЊИХ 58”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *