РУСКИ ИЗВОРИ: “С-500 ПРОМЕТЕЈ ШТИТИ КРИМСКИ МОСТ”

Русија је поставила прву батерију противваздушног ракетног система С-500 Прометеј у Краснодарском крају. Према руским изворима, најновији систем ПВО/Противракетне одбране (ПВО/ПРО) покриваће Кримски мост.

Да су противваздушни ракетни системи С-500 Прометеј почели да улазе у трупе у априлу ове године известио је Сергеј Шојгу, који је у то време био на функцији министра одбране. Према његовим речима, комплекс ће бити испоручен трупама у две модификације: у противваздушним ракетним системима великог домета и противракетним одбрамбеним системима.

Тренутно постоје информације да је комплекс распоређен на Краснодарској територији, али без детаља. „Прометеј“ ће морати да покрије Кримски мост. Али према украјинским војним обавештајцима, С-500 је наводно распоређен на Криму да пресреће украјинске ракете, као и да заштити Кримски мост. Ово је пре неколико дана изјавио начелник Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов.

“Русија је распоредила свој јединствени систем противваздушне одбране С-500 на Криму док Украјина појачава своје нападе на окупирано полуострво“, навео је Буданов.

С-500 Прометеј је најновији руски противваздушни систем способан да гађа циљеве у блиском свемиру. Посебна карактеристика комплекса је његова способност да делује против широког спектра циљева на висинама до 200 км и на домету до 600 км. Раније ове године, Прометеј је завршио серију тестова, потврђујући своју способност да обара хиперсоничне мете. Последња фаза тестирања комплекса С-500 одржана је 22. фебруара, када је Прометеј погодио интерконтиненталну балистичку ракету Р-29РМУ2 Синева. После овога је најављено да ће ове године бити испоручен јединицама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *