РУСИЈА НА КРИМ ДА БИ СПРЕЧИЛА УДАРЕ ТАКТИЧКИХ БАЛИСТИЧКИХ РАКЕТА АТАЦМС ДОПРЕМИЛА С-500! Буданов: Ово је експериментална примена

Начелник украјинске војне обавештајне службе ГУР Кирил Буданов огласио се преко снимка са тврдњом да је Москва морала да допреми ракетни систем С-500 на Крим.

“Појавили су се најновији елементи С-500. Ово је, у принципу, експериментална примена. Па, тамо су се већ појавили”, рекао је он.

Он је додао да Керчки мост и даље користи Русија, углавном за превоз особља.

Шта је С-500 „Прометеј односно „Тријумфатор -М“?

О ракетном систему С-500 се говори већ неколико година и представља комбинацију како ПВО система, тако и система за противракетну одбрану. Неки га зову и „убицом сателита“.

Систем је сопосбан да уништи не само аеродинамичне циљеве (авионе, хеликоптере“, него и балистичке и крстареће ракете. У односу на С-400 који уништава циљеве који се спуштају, С-500 како је до сад наведено можи ће да уништава циљеве током пењања и на средњом делу трајекторије лета балистичких ракета.

То значи да овај систем како је наведено може да уништи циљ на висини до 200 километара и на удаљености од 600 километара. Овај систем је способан и да уништи антисателитске системе и сателите који се налазе у ником лету у орбити земље.

Такође наводи се и да је систем способна да уништи до 10 балистичких надзвучних циљева који лете са брзином од 7 метара у секунди. Руски стручњаци тврде да ракетном систему С-500 не може побећи ни стелт ловци 5. генерације Ф-22 и Ф-35.

Русија за сад појединачно опитује поједине склопове и подсклопове овог ПВО и ПРО ракетног система, које западни медији дођживљавају као веома озбиљну претњу НАТО пакту. Серијска испорука руској војсци заказана је за 2025. Као је саопштило Министарство одбране Русије системом С-500 требала би бити опремљена 1. армија противваздушне и противракетне одбране која покрива руску престоницу Москву.

Пре нешто више од годину дана Владимир Долбенков генерални директор конструкторског бироа за специјалну опрему концерна „Алмаз-Антеј“ је рекао да су стручњаци овог концерна направили јединствени ракетни систем нове генерације „Триумфатор -М“ и да је следећа фаза тестирање овог система као целине.

Тактичко технички подаци о С-500

О систему С-500 за сад има мало података и у питању су искључиво процене, а не стварни подаци произвођача, па се морају зети са резервом и као спекулација. Без обзира на то подаци су импресивни.

Тактичка једница је ракетни дивизион, коју чини радар великог домета наводно ОАР типа 96Л6-1 “Јенисеј”, за класично пресретање или у верзији за противракетну одбрану под називом „Абакан“ отпоран на електорнска ометања и способност праћења хиперзвучних ракета, командна станица за управљање системом, која им задатак избора циљева и у питању је центар за ланисрање ракета, затим ту је 6-8 лансирно оруђа, као и радар за навођење ракета на циљ.

Откривањ циљева осматрачким радаром до 800 км, балистичких ракета до 2.000 километара

Домет по даљини до 600 километара,

По висини од 185-200 километара

Време реаговања система 3 секунде

Пресретање 10 циљева истовремено

Ракете:

Оно што је доступно од података о ракетема јесте да овај систем користи комбинацију оних на системима С-300 и С-400 , али и са система С-350, као и употребу два типа ракета пре свега намењени за пресретања балистичких ракета типа 77Н6 и 77Н61

СЛО (Самоходно лансирно возило) носи два контејнера са ракетама.

Један коментар на “РУСИЈА НА КРИМ ДА БИ СПРЕЧИЛА УДАРЕ ТАКТИЧКИХ БАЛИСТИЧКИХ РАКЕТА АТАЦМС ДОПРЕМИЛА С-500! Буданов: Ово је експериментална примена

  1. Naša braća Rusi se u teškim vremenima bude i postaju sve jači. Procena bolesnog zapada da Rusiju mogu pokoriti ratom je utopija. Samo će je podstaći da bude jača i spremnija. Ukrajina je za Rusiju odličan poligon za isprobavanje najnovijeg naoružanja, za obuku svoje armije i oficira i za otklanjanje svih nedostataka. Ratna mašinerija Rusije se ubrzano razvija dok bolesni zapad troši svoje resurse i ekonomski i politički postaje sve slabiji. Rusija će neminovno pobediti u ovom ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *