BILD:РУСИ НА 7 КИЛОМЕТАРА ОД ПУТА КОЈИ МОЖЕ БИТИ КЉУЧ ЗА ЦЕО ДОНБАС

Након дефинитивног заузимања села Новоалександровка, руске снаге избиле су на само 7 километара од ауто-пута T0504. Говоримо о путу који повезује Донбас са остатком Украјине, а који је главана артерија снабдевања за града Часов Јар и Константиновку. О овој опасности пише и немачи BILD.

Донбас је и даље најактивнији фронт. Чинило се да ће село Новоалександровка брзо прећи у руске руке након силовитог продора у Очеретино и колапса украјинског фронта на овом потесу. Међутим оружане снаге Украјине су бацале све расположиве резерве на тај правац и успориле руско напредовање. Тек је током протеклих дана насеље потпуно заузето. Немачки BILD указује на стратешки значај овог освајања, као и на врло компликовану ситуацију у којој ће се ОСУ у Донбасу наћи ако Руси избију на ауто-пут T0504.

Пут живота који веже Донбас са остатком Украјине

Ауто-пут T0504 повезује Константиновку са Покровским и даље са Дњепропетровском. Град Покровск је вероватно најважније чвориште Донбаса у овом тренутку. Све што се шаље на Часов Јар и густо насељену област Донбаса под контролом ОСУ дефинитивно мора проћи кроз овај град. Постоје и алтернативни правци снабдевања преко Краматорска и Славјанска. Ипак, сви ови путеви су значајно дужи и компликованији. Дакле, само пресецање ауто-пута од стране руских снага би паралисало украјинску одбрану у већим градовима као што су Часов Јар и Константиновка.

Немци увиђају да се ово лако може остварити, нарочито када се узме у обзир да Русима на путу до ове трасе стоји само село Воздвиженка. Могуће да је и сам правац напада на Очеретино изабран из овог разлога. Напредак на овом правцу даје руској армији толико пуно стратешких предности. Поред проблема које ће уните у логистику Часов Јара и Константиновке, у перспективи би овај напредак могао да створи добре почетне позиције за напад на сам Покровск.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *