КИНЕСКИ HQ-17AE И РУСКИ ТОР М1/2: Једно кратко поређење

Први никада није имао борбена искуства, за разлику од ТОР М-1/2 који се већ опробао у рату у Украјини

Србија је један од купаца мобилног ракетног система кинеске производње HQ-17AE који представља верзију сличну руском ПВО систему ТОР М1/2 који је још ратне 1999 тадашња Војска Југославије планирала да купи, па чак и Русији послала неке ракеташе на обуку.

О једном и другом систему се говорило. Први никада није имао борбена искуства, за разлику од ТОР М-1/2 који се већ опробао у рату у Украјини од самог почетка. На бојном пољу северне и источне Украјине кориштене су обе верзије.

И Руски ТОР М1/2 и кинески HQ-17AE спадају у ракетне системе малог домета. Оба се налазе на мобилној платформи. ТОР М1/2 на гусеничарском возилу, а HQ-17AE на точкашу.

ТОР М1/2

Ракетни систем ТОР почео је да се развија још у време Совјетског Савеза 1975. године 20 века. У наоружање Совјетске армије уведен је био 1986. године. Развој система каснио је због тешкоћа у развоју самходне гусеничарске платфроме. Овај ракетни систем настао је пре свега за ПВО једница копнене војске како би се заменила дотадашња платформа ракетни систем Оса. У питању је био потпуно аутоматизовани ракетни систем намењен за заштиту војних формација ангажованим у борбеним дејствима од дејства авиона, хеликоптера и оружја високре прецизности.

Ракетни систем ТОР М1/2 чине борбено лансирно возило на гусеничарској шасији, возила за транспорт и утовар ракета и средства за оправку и оржавање.

HQ-17AE спадају у ракетне системе малог домета
Foto: Andrej Mlakar

HQ-17AE

Према опису који је дала у свом проспекту China National Precision Machinery import and export corporation HQ-17 AE спада у ПВО системе малог домета нове генерације.

Овај ПВО систем намењен је за гађање различитих нисколетећих циљева као што су летелице са фиксним крилима, наоружани борбени и транспортни хеликоптери, беспилотне летелице, дронови, крстареће ракете, тактичке ракете ваздух-ваздух и планирајуће и вођене авио бомбе, Ракетни систем постављен је на возило велике мобилности који је комбиновао добру маневарбилности и брзо померање са једне на другу тачку.

HQ-17 AЕ намењен је за блиску ПВО и заштиту трупа на терену приликом марша или базирања, односно концентрације, као и подршку у офанзивним и дефанзивним операцијама.

Такође овај ракетни систем може се користити као кључна тачка противваздухопловне одбране за многе тачке и мете у борбеној зони.

Возило опремљено овим ПВО системом може да се користи као поптуно аутономни борбени систем у склопу заштите ПВО трупа као и могућност лансирања за време марша. Способност нишањења и гађања више циљева. Брза реакција и лансирање ракете у интервалима, мала зона минималне даљине лансирања и веома високо време пресретања.

Овај ракетни систем има уграђене јаке ометаче.

Возило има велику способност кретања по различитим теренима. Такође систем има опцију једноставне уградње и флексибилне конфигурације што омогућава брзу попуну овог ПВО ракетног система.

Састав ракетне батерије Тор-М1/М2 и HQ-17 AЕ

Батерију ракетног система Тор-М1/М2 о чине 4 -6 борбено-лансирних оруђа и аутоматизована батеријска командна станица 9С737 Ранжир која податке о циљевима од лансера и врши расподелу циљева.

Основу ватрену једницу HQ-17 AЕ чини ракетна батерија коју чини једно командно возило и четири борбена који укупно одједном може да лансира 16 ракета.

У саставу једне ракетне батерије налазе се и 4 возила за транспорт и претвоар ракета, једна покретна механичарска радионица, возило за снабдевање енергијом, једна радионица за проверу исправности ракета, једна станица за одржавање ракета и возило за калибрацију.

HQ-17AE спадају у ракетне системе малог домета
Foto: Andrej Mlakar

Ракете Тор-М1/М2 и HQ-17 AЕ

Ракетни систем Тор-М1/М2 користи ракету 9М331 конструисану по нормалној аеродинамичкој шеми и опремљена уређајем који обезбеђује гаснодинамичко заокретање. У један ракетни модул 9М334 смештене су по четири ракете 9М331. На возило се постављају два модула. Ракета 9М331 има активни радио-упаљач, аутопилот са блоком кормила, радио блоком, бојном главом парчадно-фугасног типа са осигуравајућим извршним механизмом, уређајима за напајање електричном енергијом и уређајима за управљање блока кормила од барутних гасова на маршу и гаснодинамичких кормила на стартном делу лета.

Ракета 9М331 и има нови радар, минималног домета до 1 км. Ракета приликом лансирања има масу од 167 кг, дужине је 3,5 м и максималне брзине вођења од 2,8 маха. Ракета користећи командно навођење и радарски контролисани близински упаљач, може да изводи маневре оптерећења до 30 Г и да се користи против циљева који лете брзином до 2 маха. Максимални домет ракете је 12 км по даљини а по висини минимални је 100 ,м. По видини минимални домет је 10 м, а максимални 6.000 м. Вероватноћа поготка је 95 одсто.

Тежина пројектила је 165 кг, а бојеве главе 15 килограма ,

Што се тиче пресретања за ракетни систем HQ-17AE дати су следећи подаци према каталогу :

Пресретање по даљини:

1,5-15А/АЕ 1,5-20 км против летелица које немају стелт карактеристике;

1,5 – 9 км против летелица са стелт карактеристикама;

1.5- 8 км против ракета

Пресретање по висни:

0,01-8 км код верзијеА/АЕ до 10 км против летелица које не поседују стелт карактеристике;

0,01 -6 км против летелица које поседују стелт карактеристике,

0,01-5 км против ракета.

Систем вођења код овог система је радио командни.

Вероватноћа погађања циља првом ракетом износи 0,85 против авиона, а 0,8 против ракета.

Свако возило располаже са по четири ракете, које могу да пресрећу четири мете.

HQ-17AE је напреднији од основног кинеског HQ-17А. Горњи део система HQ-17AE који је срце система и знатно је лакши од оригинална HQ-17A, захваљујући већој интеграцији и компактност електронских компоненти, а тежина целог система је такође знатно смањена.

Домет HQ-17AE је 20 км, у односу на 15км код кинеског HQ-17A.

2 коментара на “КИНЕСКИ HQ-17AE И РУСКИ ТОР М1/2: Једно кратко поређење

  1. Za HQ17AE trebate da ispravite da ima 4 rakete po vozilu – sistem ima 8 rakete po vozilu, u 2 reda po 4, pri cemu se menja 4 raketa odjednom (odnosno red po red).
    Vozilo moze da gadja do 4 cilja sa 4 rakete, pri cemu moze da lansira sledecu raketu kako zavrsi dejstvo sa vec lansiranom raketom.
    Tako je navedeno na sajmu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *