ПРДСТАВНИК ВОЈСКЕ НИГЕРА ПОСЕТИО БУРКИНУ ФАСО, РАДИ ДОГОВОРА О ЗАЈЕДНИЧКИМ МЕРАМА У СЛУЧАЈУ ВОЈНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

Један од лидера Националног савета за одбрану отаџбине, генерал корпуса Салифу Моди, који је на власт у Нигеру дошао као резултат војног удара, састао се у Буркини Фасо са председником Ибрахимом Траореом. То преноси радио станица РФИ (RFI) позивајући се на изјаву кабинета председника Буркине Фасо.

Корпусног генерала Салифуа Модија, који је до априла 2023. године, био начелник штаба оружаних снага Нигера, називају готово правим налогодавцем војног удара у Нигеру који се догодио 27. јула. Тог дан, свргнут је прозападни председник Нигера Мохамед Базум. Генерал је већ успео да посети Мали, који је такође пријатељски настројен према новим властима Нигера.

У главном граду Буркине Фасо, Уагадугу, генерал Моди је са председником Траореом разговарао о томе шта да ради у случају могуће западне агресије. Као што знате, Запад није подржао војни пуч у Нигеру, јер су га извели проруски официри који су говорили са антиколонијалних позиција. Сада Запад рачуна да ће ЕКОВАС, Економску заједницу западне Африке, којој су на челу Нигерија и Сенегал, подстаћи против Нигера. Чланство Малија, Буркине Фасо и Гвинеје у ЕКОВАС-у до сада је суспендовано, због чињенице да су у овим земљама, не тако давно на власт дошле “антиколонијалне снаге”.

Мали и Буркина Фасо, а касније и Алжир, изразили су подршку новим војним властима Нигера и обећали да ће му помоћи војном силом у случају инвазије страних трупа. Сам генерал Моди рекао је да Национални савет за одбрану отаџбине не жели да се Нигер претвори у „нову Либију“ уништену западном агресијом.

Према Модију, Нигер и Буркина Фасо, а можда и Мали, удружиће снаге како би осигурали да такав сценарио не буде могућ. Већ се предузимају бројне безбедносне и одбрамбене мере, нагласио је генерал Моди. Подсетимо, у Малију су укључени борци из групе Вагнер, који су помогли локалној војсци у обуци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *