ПОЛЕТЕО РЕМОНТОВАНИ БУГАРСКИ МИГ-29 ДОК СЕ ЧЕКАЈУ АМЕРИЧКИ Ф-16: У Пољској купљени резервни мотори РД-33

Бугарско ратно ваздухопловство саопштило је у среду да је захваљујући набавци мотор РД-33 из Пољске успешно реализован пробни лет авиона МИГ-28УБ регистраског броја 14 на коме су била монтирана оба мотора који су купљени од Републике Пољске.

Наиме ради се о совјетским моторима РД-33 за МиГ-29 који су купљени као резерва, а пошто је Пољска предала своје 29 Украјини у складиштима је остало резервних делова, међу којима и мотора који су касније продати Бугарској која има проблема са враћањем својих ловаца у опративну функцију, пошто амерички бробени авиони Ф-16 Випер Блок 70/72 неће стићи пре 2026. године

Мајор Иларион Иларионов и мајор Мито Митев извели су лет за верификовање рада система авиона и мотора у целом домету великих брзине авиона, где нису утврђена одступања од техничких захтева Као резултат тога, обновљена је још једног авион МиГ-29 за потребе Бугарског ваздухопловства.

Одбијање Вашингтона да обезбеди замену борбених авиона уз накнаду оставља озбиљну рупу у одбрани земље. Прво ће Бугарска морати да поправи моторе на ловцима МиГ-29. Тренутно само Пољска и Израел могу извршити овај ремнот пошто су са Русијом и са компанијом РСК МиГ прекинуте све везе.

Ваздухопловство тренутно има 11 ловаца МиГ-29. Међутим, они су стари и некима од њих је потребан ремонт.

Историјат бугарских МиГ-29

Бугарска је 1990-те године преузела 22 ловца МиГ-29, од којих су четири примерка била двосед, верзија УБ. Од тог броја оперативно је 2006 било 21, да би се цифра зауставила на 11 ловца. Један је изгубљен био у паду над Црним морем 9. јуна 2021. године.

Бугарска је први уговор о модернизацији свијих ловаца потписала 2022 са руском корпорацијом РСК МИГ, али траљавост посла, одуговлачење натерало је Бугарску да 2004 прекине све послове са Русима. Покушај модернзације преговаран је са Румунијом и довођењем бугарских 29 на стандард “Снајпер”, али и са израелском компанијом Елбит, али су и ти преговори пропали. Са Русима је поново био постигнут договор о ремонту 16 МиГ-29 за 48 милиона долара. После 13 година од тог броја остало је само 11 летелицаод чега је јако мали број у летном стању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *