САД ЈОШ НЕЋЕ БУГАРСКОЈ ДА ИСПОРУЧЕ Ф-16! СОФИЈА ДОБИЛА ПРЕПОРУКУ ДА НАСТАВИ ДА КОРИСТЕ МИГ-29

Фото: Андреј Млакар

САД неће обезбедити бугарском ваздухопловству ловце Ф-16 да замене старе МиГ-29. Ово је данас изјавио вршилац дужности министра одбране Бугарске Димитар Стојанов, које преноси бугарски портал Објективно.бг.

Стојанов, је рекао да Вашингтон „снажно препоручује Бугарској да настави са коришћењем авиона МиГ-29“.
После званичног одговора из Вашингтона, министар Стојанов је саопштио да бугарска влада ради на продужењу животног века својих МиГ-ова 29.

Први од осам купљених Ф-16 требали су да стигну у Бугарску 2025. године
Како наводи бугарски војни портал , Бугарској су потребни борбени авиони да би испунила своје обавезе из чланства у НАТО, као и да би гарантовала безбедност бугарског ваздушног простора.

Ваздухопловство тренутно има 11 ловаца МиГ-29. Међутим, они су стари и некима од њих је потребан ремонт.

Бугарска је 2019. гподоме наручила осам ловаца Ф-16 Блок 70/72. На крају године, Софија је исплатила Локид Мартину 100 посто траженог износа. Међутим, као што знамо, светска пандемија коронавируса променила је планове и распореде. Тако први ловац неће стићи 2024. године, већ највероватније 2026. године.

Управо због ових околности Софији су потребни заменски борци. Пре извесног времена јавили смо да је бугарско Министарство одбране послало упит САД, а данас је постао јасан одговор Вашингтона.

Један од могућих разлога за одбијање је можда недостатак довољно обучених пилота. Бугарска већ има пилоте Ф-16 који су се вратили из САД, али они очигледно нису довољни. У овој ситуацији Бугарска не може да управља Ф-16, чак и ако то Вашингтон дозволи.

Одбијање Вашингтона да обезбеди замену борбених авиона уз накнаду оставља озбиљну рупу у одбрани земље. Прво ће Бугарска морати да поправи моторе на ловцима МиГ-29. Тренутно само Пољска и Израел могу извршити овај ремнот наводи буграски војни портал.