КИЈЕВ ПОНОВО НА УДАРУ ИСКАНДЕРА: Окршај на небу украјинске престонице!

Руска војска у среду касно увече, али и у четвртак рано ујутро наставили су жестоки напад на украјинску престоницу Кијев и три области на северу земље.

За разлику од претходних напада када су кориштене крстареће ракете лансираних са бродова и стратешких бомбардера, овај пут употребљене су тактичке балистичке ракете типа Искандер М и К.

Украјинске војне власти наводе да су ПВО системи Патриот елиминисали седам тактичких балистичких ракета Искандер.

Напад је изведен напад неколико пута, а ракете су лансиране из Брајнске и Курске и Белгородске области.

С друге стране руски извори наводе на су циљеви погођени тактичким балистичким ракетама попут командних места, складишта као и положаја ПВО система у околини украјинске престорнице.

Иначе, ово је трећи пут од почетка година када је украјинска прстоница нападнута тактичким балистичким ракетама Искандер.

Осим Кијева на мети интензивног ракетирања налази се и град Харков, други по величини град у Украјини.

„Искандер“ је доступан у неколико верзија: у три верзије за руску војску – „Искандер М“ домета 400 км и „Искандер К“ са 5.000 км домета, као и „Искандер Е“ – извозна верзија домета 280 км, која је уведена у оперативну употребу 1999. године. Разлог овакво малог домета извозне верзије „Искандера“ налази се у томе што Русија поштује забрану извоза ракета домета већег од 300 километара.

Основна тактичка јединица ракетног система „Искандер“ је батерија од четири лансирна возила, четири возила за претовар, четири возила за планирање мисија, одржавање и одмор посаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *