ЈАПАНСКИ ПЛАН ПОНОВНОГ НАОРУЖАВАЊА ЈЕ УГРОЖЕН

Петогодишњи план за поновно наоружавање Јапанских снага за самоодбрану од 43 трилиона јена пропада као резултат слабљења јена, пише новинска служба Nikkei.

Пад националне валуте је само у последњих 18 месеци смањио доларску противвредност овог износа за 30%.

Када је влада направила план да потроши 43 трилиона јена у децембру 2022. године, износ је износио скоро 400 милијарди долара. У то време курс је био 108 јена за долар. Сада, са јапанском валутом која се тргује око 160 јена по долару, износ је 272 милијарде долара“, пише Nikkei.

Мало креатора политике је мислило да ће јен наставити да слаби. Скоро пола века Токио је задржао потрошњу за одбрану на око 1% БДП-а. Али ризици које представља кинеска војна моћ довели су до повећања издатака за војску.

Овај потез је такође послао сигнал западним савезницима Токија о одлучности Јапана да више улаже у своју одбрану.

Током фебруарског састанка који је одржао владајућа Либерално демократска партија, посланици су рекли да је цифра од 43 билиона јена отворена за ревизију у светлу промена у курсу и трошкова куповине“, наводи извор.

Конкретно, борбени авион F-35A данас кошта 14 милијарди јена по примерку, у односу на 11,6 милијарди пре шест година.

Чак и опрема произведена у Јапану је подложна инфлацији изазваној флуктуацијама курса, јер се многе њене компоненте купују у иностранству.

Али током буџетских расправа прошлог новембра, премијер Фумио Кишида рекао је опозиционим посланицима да нема планова за ревизију буџета издвојеног за поновно наоружавање војске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *