КАКО ЈЕ КИПАР ДОВЕДЕН У СТВАРНУ ОПАСНОСТ ОД РАТА СА ХЕЗБОЛАХОМ?

Острвска држава Кипар увучена је у захуктале тензије између Израела и либанске милитантне групе Хезболах пошто је упозорена да не пружа помоћ израелској војсци.

Држава чланица ЕУ која је најближа Блиском истоку, Кипар, затечен је коментарима шефа Хезболаха Саједа Хасана Насралаха у среду да би острво могло да буде мета ако дозволи Израелу да користи своје војне објекте у случају напада на Либан.

Зашто Хезболах прети Кипру?

Хезболах је основан након израелске инвазије на Либан 1982. године и има јаке везе са Хамасом, милитантном и политичком групом која контролише Газу.

То је главна снага у либанском парламенту, који је годинама оптерећен политичком нестабилношћу и који тренутно води привремени премијер Наџиб Микати.

Јужна граница Либана са Израелом месецима је била терен за сукобе са Хезболахом и израелским одбрамбеним снагама који испаљују ракете једни на друге у свом сукобу.

Претње лидера Хезболаха биле су усмерене на помоћ Кипра Израелу, као што је омогућавање израелској војсци да изводи вежбе у његовом ваздушном простору и извођење заједничких војних вежби.

izraelski F-15 U poletanju© Israeli Air Force/זְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Насралах је издвојио могућност да се кипарска база користи као лансирна платформа за инвазију на Либан, као део ескалације у свеопшти рат.

Кипар је удаљен 264 километра од либанске обале, а од 1974. године је подељен на север који су окупирали Турци и југ Кипра који су признале УН.

Nikozija,-Kipar© Predrag Lasica/Shutterstock

„Кипарска влада мора бити упозорена да отварање кипарских аеродрома и база за израелског непријатеља да гађају Либан значи да је кипарска влада постала део рата и да ће се отпор (Хезболах) бавити тиме као делом рата“, рекао је Насралах.

Како је Кипар реаговао?

Кипар се обично држао ван активних тензија на Блиском истоку и нудио је уточиште десетинама хиљада Либанаца који су бежали од грађанског рата седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Лобирала је код својих партнера из ЕУ да понуде финансијску помоћ Либану, а недавно је успоставила поморски коридор за слање хуманитарне помоћи у Газу.

Кипар је кредибилан покретач стабилности и признато регионално средиште за хуманитарне операције, засновано на одличним односима са свим земљама у региону“, рекао је портпарол владе Константинос Летимбиотис.

Али то такође долази у позадини побољшаних веза Кипра са Израелом, пошто се инвазија Газе наставља у свом деветом месецу са најмање 37.000 Палестинаца које су убиле израелске снаге, према здравственим властима Газе.

Неки Кипрани у подељеној престоници Никозији рекли су да се претње Хезболаха тичу њих, али други нису били забринути.

„Ми немамо никакве везе са овим ратом“, рекла је Стела Пататини (62). „Напротив, помажемо миру у региону и помажемо Палестинцима тако да се осећам безбедно на Кипру”.

Да ли би тензије могле даље расти?

Кипарски лидери покушали су да умање значај претњи и подстакну стабилност у региону, као и либанска влада.

Република Кипар ни на који начин није умешана у ратни сукоб“, рекао је кипарски председник Никос Христодулидес, описујући Насралахове коментаре као „непријатне“.

ЕУ се такође огласила, а портпарол је рекао да су све претње некој држави чланици претње ЕУ.

Изгледа да је Бејрут покушао да ограничи последице Насралахових коментара, при чему су привремени премијер и министар спољних послова разговарали са кипарским колегама како би их уверили у посвећеност Либана мирним односима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *