ISW: “БАЈДЕНОВА ОДЛУКА ДА ДОЗВОЛИ УКРАЈИНИ ДА ОРУЖЈЕМ АМЕРИЧКЕ ПРОИЗВОДЊЕ НАПАДА САМО ПОГРАНИЧНА ПОДРУЧЈА, НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ РУСКУ ОФАНЗИВУ”

Бајденова одлука да ограничи употребу америчког наоружања у Русији само на граничну зону неће зауставити руску офанзиву у области Харкова. До овог закључка дошао је амерички институт за проучавање рата (ISW).

Аналитичари ISW критиковали су Бајденову одлуку да дозволи употребу оружја само у пограничним областима Русије и у војне сврхе. По њиховом мишљењу, ова одлука је двосмислена Оружаним снагама Украјине да погађа циљеве дубоко у одбрани непријатеља, а истовремено ни на који начин не утиче на даље планове офанзиве руских трупа у; северној Украјини. Генерално, ово неће успети да заустави руске оружане снаге.

Према америчким експертима, Москва јача своје снаге на северу Украјине, припремајући нове „прекограничне операције“, не само у Харковској области, већ и у Сумској области. Претпоставља се да ће руске трупе наставити да развлаче одбрану Оружаних снага Украјине, без обзира на употребу америчког наоружања.

Кремљ може одлучити да покрене офанзивне операције у различитим пограничним регионима Украјине”, пише ISW.

Американци изражавају бојазан да Кијев можда неће имати довољно снага и средстава да обузда руске трупе на северу, па ће морати да повуку јединице из других праваца, излажући их у позадини предстојеће руске офанзиве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *