ИНТЕРКОНТИНЕТАЛНЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ ТОПОЉ – М СЕ ВРАЋАЈУ У БЕЛОРУСИЈУ?! Једна гласина је подигла прашину на Западу!

Oд када је руски председник Владимир Путин саопштио да је почело пребацивање тактичког нуклеарног наоружања у Белорусију, страсти у Европи су се узбуркале, посебно после забринутости Пољске и балтичких држава на распоређивање нуклеарног наоружања код најближег савезника Москве.

Фото: Принтскрин Твитер

Тада су се покренуле многе приче, а посебно једна да су САД због Белорусије у Европу пребациле још 50 нуклеарних бојевих глава за гравитационе бомбе Б-61, па је тако цифра нуклеарних авио бомби на пет аеродрома у Европи порасла на 150.

Још већи немир унео је извесни Сергеј Булба, оснивач белоруског националистичког покрета Бела легија.

Поменути господин је изјавио у суботу 17. јуна 2023. да верује да су, поред тактичко-нуклеарног наоружања, руске стратешке ракетне снаге такође пребациле известан број мобилних интерконтиненталних балистичких снага РТ-2ПМ2 „Топољ-М” на територију Белорисије.

Иначе, интерконтинетална балистичка ракета „Топољ-М“ носи нуклеарну бојеву главу од 800 кт и има домет од 10.500 км.

Фото: Принтскрин Твитер

Неко би поставио питање одакле Булби таква тврдња?

Једноставно, закључак је дошао из саопштења белоруског министарства одбране у коме се тврди да се објекти ракетних стратешких снага могу јако брзо припремити и да белоруска војска припрема објекте у коме су у совјетском периоду до 1994. године биле стациониране јединице Стратешких ракетних снага, а међу њима су и мобилни лансери интерконтинеталних балистичких ракета Топољ М.

У питању је био 56. ракетни пук Стратешких снага и 1692 ремонтно-техничка база која се бринула о ракетама.

Да се евентуално спрема долазак интерконтинеталних балистичких ракета Топољ М и то у стационарној верзији, односно постављен у ракетни силос, говори и податак из 31. марта 2023. када је белоруски председник Александар Лукашенко рекао да ће у Белорусији бити обновљена места за размештање стратешких ракетних система Топољ.

Стратешко нуклеарно оружје је било у републици током совјетских година, арсенал је укључивао 80 ракета Топољ М и око 1.120 тактичких нукеларних авио бомби.

У периоду 1992-1996, Русија је са територије Белорусије повукла нуклеарно ракетно оружје. 

Последњи „Топољ” са интерконтиненталним балистичким ракетама извучен је из 170. пука и послат у Русију у новембру 1996. године.

Фото: Принтскрин Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *