ХУТИ РАКЕТОМ ПОГОДИЛИ НАФТНИ ТАНКЕР У ЦРВЕНОМ МОРУ

Још један брод који је пловио кроз Црвено море био је подвргнут ракетном нападу јеменског покрета Ансар Алах (Хути). Ово је објавио The Times of Israel.

Израелски лист је цитирао информације британске фирме Ambrey, која пружа консултантске услуге у области безбедности поморског терета. Како произилази из доступних информација, пројектил је погодио танкер који је вијорио заставу Панаме. Инцидент се догодио у близини јеменске луке Моха. Детаљније информације још нису дате.

Познато је да су након почетка израелске војне операције у појасу Газе Хути, у знак солидарности са палестинским покретом Хамас, почели нападе на бродове у власништву израелских компанија. Као одговор на ово, САД и Велика Британија, а потом и низ земаља Европске уније, покренуле су војну операцију у Црвеном мору против Хута и напале бројне циљеве у Јемену.

Али војна операција западних држава није довела до жељене безбедности у Црвеном мору. Напротив, Хути су појачали своје нападе, гађајући бродове у власништву западних компанија ракетама и беспилотним летелицама.

Откако су напади почели у јесен 2023. године, било је више од 50 напада на цивилне бродове и ратне бродове западних земаља и Израела. Истовремено, Хути гарантују безбедан пролаз кроз Црвено море за бродове из Русије, Кине и других држава које нису непријатељски расположене према Јемену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *