БРИТАНСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ШАЉЕ БОРБЕНЕ АВИОНЕ У ФИНСКУ, РАДИ УВЕЖБАВАЊА ПОЛЕТАЊА СА АУТО-ПУТЕВА

Финска, која је постала део НАТО, постаје још један полигон за САД и Британију у погледу супротстављања Русији. Једна од манифестација оваквог приступа је одлука британске команде да пошаље своје ловце у Финску.

Како је постало познато, британско ваздухопловство ће у Финску послати ловце Тајфун ФГР4, као и Ф-35Б.

Ово се објашњава на следећи начин: “Желимо да повећамо потенцијал нашег ваздухопловства. Намеравамо да разменимо искуства са финским колегама. Желимо да будемо сигурни да су наши пилоти способни да ефикасно делују у кризним ситуацијама које захтевају нестандардна решења”.

“И, очигледно, осим у Финској, нема где другде да се уверимо у ово …”

Британски ловци ће учествовати у наредним НАТО вежбама у близини граница Русије, а, као што је познато, после уласка Финске у атлантску алијансу, ова граница је увећана за више од 1000 км.

Једна од компоненти вежбе је коришћење ауто-путева у Финској од стране британских борбених пилота „у ситуацији вероватног оружаног сукоба“. Истовремено, британско Министарство одбране тврди да је Финска „под сталним притиском Русије“. Напоменуто је да пилоти британског ратног ваздухопловства намеравају да комбинују коришћење аеродромских писта са конвенционалним путевима, пошто „аеродроми могу бити погођени у случају непријатељстава“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *