ОВО ЈЕ СНИМАК УНИШТЕЊА УКРАЈИНСКОГ МОРСКОГ ДРОНА: Како је изгледао напад на руски обавештајни брод! ВИДЕО

Руско министарство одбране објавило је снимак на коме се види украјински морски дрон, кога су украјинске војне власти и морнарица већ неколико пут користили у нападима на руске циљеве на мору и у луци Севастопољ.

Дана 24.05.2023. у 05:30 сати Оружане снаге Украјине су безуспешно покушале да нападну брод Црноморске флоте Иван Кхурс са три беспилотна пловила, који обавља задатке обезбеђења безбедности рада Турског тока и гасовода Плави ток, гасовода који се налазе у искључивој економској зони Републике Турске.

https://twitter.com/200_zoka/status/1661374777162973186?s=20

Руско министарство одбране додало је и следеће:

„Сви непријатељски морски дронови су уништени ватром из стандардног наоружања руског брода 140 километара североисточно од Босфора. Брод „Иван Кһурс“ Црноморске флоте наставља да испуњава своје задатке.

Украјинци у штурим информацијама о овом дрону наводе да ово безпосадно површинско пловило има аутопилот , видео подсистемима (укључујуц́и ноц́но осматрање), резервним комуникационим модулима и борбеном функционалношц́у. У опрему укључени су трошкови земаљске, аутономне контролне станице, транспортних средстава и складишта, као и као и центар за обраду података.

Намена површинских беспосадних пловила како наводи Украјина је стратешко поморско извиђање далеко од обале и тиме учествује у обалском осматрању и јављању, праћењу трговачких бродова, одбрани база и супростављању поморским десантним операцијама.

Фото: Принскрин ТВ Звезда/Твитер

Тактичко техничке карактеристике украјинског морског дрона

Димензије: дужина 5,5 м

Тежина: 1000 кг

Оперативни радијус 400 км, максимални радијус 800 км

Аутономија: до 60 сати

Тежина борбеног терета: 200 кг

Навигација: ГНСС, инерцијални, визуелни, видео пренос до 3 ХД видео стрима,

криптозаштита за 265 битно шифровање

Цена: 250.000 америчких долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *