РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ПОТВРДИЛО: Украјинци безуспешно покушали да нападну руски обавештајни брод

Министарство одбране Руске Федерације потврдило је да у среду извршен напад на руски обавештајно-извиђачки брод, али да је тај напад био безуспешан.

“Дана 24.05.2023. у 05:30 сати Оружане снаге Украјине су безуспешно покушале да нападну брод Црноморске флоте Иван Кхурс са три беспилотна пловила, који обавља задатке обезбеђења безбедности рада Турског тока и гасовода Плави ток, гасовода који се налазе у искључивој економској зони Републике Турске.

Руско министарство одбране додало је и следеће:

“Сви непријатељски морски дронови су уништени ватром из стандардног наоружања руског брода 140 километара североисточно од Босфора. Брод „Иван Кһурс“ Црноморске флоте наставља да испуњава своје задатке.

Руска ратна морнарица располаже са два обавештајна извиђачка брода класе Јуриј Иванов Project 18280, брод за прикупљање обавештајних информација. Брод је конструисао Централни конструкциони биро Ицберг.

Брод има депласман од 4.000 тона, максминални радијус кретања износи 13.000 км. У односу на старије верзије обавештајних бродова брод је модернији има високи степен аутоматизације . Комплетан брод је изграђен од челика.

Превасходна намена брода је праћење комуникација на мору.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Наоружање

Обавештајни извиђачки брод Project 18280 су наоружани са два тешка митраљеза МТПУ 14,5 мм која су смештена на палуби. Митраљези су ефикасни против лако оклопљених површинских, обалних и ваздушних циљева који плове на удаљености до 2 км.

Пловило је такође опремљено са шест лансера ракетног система земља-ваздух 9К38 Игла (САМ) који се састоји од до 32 ракете 9М39 за одбрану авиона и хеликоптера са фиксним крилима.

Први брод под именом Јуриј Иванов његова кобилица постављена је 2004. године, а брод је поринут 2013. Брод је придодат Северној флоти. Други брод под именом Иван Кхурс поринут је у мају 2017. године. Русија је планирасла да изгради четири таква брода до 2020 године, а тај рок за још два Балтичку и Пацифичку флоту померен је на 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *