1 КМ НАПРЕД И 1 КМ НАЗАД: САД траже да Украјина до самита НАТО пакта 11. јула оствари значајни напредак на фронту!

Нема мира у Украјини, а изгледа да ће офанзива, та чувена офанизива на Запорошком правцу да се настави, јер судећи према најавама које стижу до самита НАТО пакта који се одржава у Виљнусу 11. јула морају да остваре значајни напредак, како би се пред 31 чланицом показала сва оправданост улагања у војну помоћ Кијеву у тешкој техници БВП, тенковима, противоклопним ракетама, ПВО системима, али на крају и са борбеним авионима.

Наиме, према незваничним изворима САД траже од Украјинског генералштаба да остваре напредак на фронту до 11. јула. За остварење овог задатка имају заправо нешто мање од три недеље како би на линији фронта остварили продор и заузели територију не као сад 10 пута 10 километара, него значајно више. Иначе украјинској војсци је требало 12 дана да стигне до првих руских одбрамбених линија,

Од 4. јуна од када је званично започела украјинска офанзива, коју Кијев је прво негирао, а онда произнао, па опет негирао укупно је на првој линији фронта заузето од 5-7 села које по неколико пута прелазе из руке у руку. Случај села Макаровка.

У принципу померања су код украјинске и код руске војске 1 км напред и 1 км назад, тако да се фактички остварује пат позиција. Велику сметњу украјинском продору оклопног клина представљају борбени хеликоптери Ка-52 који свакодневно лете и по више пута гађајући оклопне циљеве, дрони камиказе типа Ланцет, артиљерија, али и уређаји за даљинско разминирање који муњевито запречавају правце каналисаног кретања украјинске војске.

Оно што се процењује украјинском генералштабу остаје да на једној тачки фрона било у Луганској област, Доњецокој или код Запорожја или Херсона сконцентрише свежих 4 до 5 оперативних бригада са тенковима, оклопним транспортерима и борбеним возилима пешадије и покушај извести брз продор у дубину руске територије и рпобијање три руске одбрамбене линије да дубини до 30 км и освајање два кључна града Мелитопља и луке Бердјанск с чиме би руска војска била одсечена на два дела, а Украјина избила на Азовско море од кога је одсечена у марту прошле године, а коначно заузимањем Маријупоља у мају 2022.

Међутим, оно што забрињава украјиснке планере јесте велика концентрација трупа и борбене технике у условима када Руси користе масовно борбене хеликоптере Ка-52 и Ми-28 који фактички сваки покушај офанзиве Украјинаца заустављају. Иначе Украјинци су највеће продоре и заузимање пустих села остваривали тек када није било подршке из ваздуха. Оно што кочи такав план јесте страх од потенцијалног руског ваздушног и ракетног напада од стране крстарећих ракета и тактичких балистичких ракета Искандер М, што би било велика катастрофа за украјинску војску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *