ПОД ЛУПОМ КА-52 АЛИГАТОР Ловац на Бредлије и Леопарде! ВИДЕО

Foto. Shutterstock

О борбеном хеликоптеру Ка-52 на страницама нашег сајта било је речи више пута. Овај хеликоптер није како се у почетку мислило обележио рат у Сирији, него хеликоптер је постао популаран у рату у Украјини од првог дана инвазије.

Прво у заштити хеликоптерског десанта на аеродром Гостомељ код Кијева, а онда и праћење конвоја, па до жестоких борби на истоку Украјине и тренутне актуелне офанзиве где хеликоптер Ка-52 преузима главну улогу ловца на тенкове Леопард 2А6 и БВП Бредли М2А2 ОДС-АС међу којима су направили помор.

Међутим, ова летелица није свемогућа и велики број њих је оштећен, неки су и заробљени, али руска војска их и даље употребља. Према неким непотврђеним подацима оштећено је и оборено више од 20 ових борбених летелица. Без обзира на губитке летелица овај хеликоптер показао је велику издржљивост и жилавосту у сукобима са украјинском војском.

Тако извори блиски Украјини тврде да је до сад по разним основама изгубљено 16 Бредлија од укупно њих 60 колико је испоручено.

Овде ћемо се укратко позабавити хеликоптером Ка-52.

На међунардоној авио-изложби Фарнборо у Енглеској 1994. године Камов је објавио вест да ће за хеликоптером Ка-50 ускоро уследити његова двоседна верзија. На ваздухопловној изложби у Москви следеће 1995. године први пут је приказана макета хеликоптера Ка-52 у реалној размери.

Нови хеликоптер је наследио око 80 одсто елемената од свог претходника, а то се односи на крило, погонску групу, систем наоружања и структуралне елементе – ротор, носећа крила трицикл носно и два задња точка, увлачиво подвозје, средњи и репни део хеликоптера. Према речима конструктора, предност Ка-52 је и у томе што се 85 одсто делова већ серијски производи, што је важно када се због ограничених финансијских средстава многи програми тешко реализују.

Foto. Shutterstock

Главна разлика новог хеликоптера Ка-52 у односу на Ка-50 је у кабинском делу јер је Ка-52 реализован као двосед где поред пилота постоји копилот који је оператер система оружја. При том оба члана посаде седе један поред другог.

Оперативна употреба предвиђа комбинацију ова два хеликоптера. Усложњавање задатака и комплексност тактичке ситуације у којој се налази хеликоптер у оквиру борбене мисије су наметали другачија решења, па зато избор конфигурације пилотске кабине на Ка-52 није нимало случајан.

Ка-52 намењен је за јуришне задатке на малим висинама за дејства по циљевима на земљи и у свим временским условима лета и дању и ноћу. Увођење другог члана посаде повећало је борбене могућности хеликоптера, а копилот има могућност обављања и функције командира борбене групе – да руководи системима оружја и системима противелектронске борбе, као и да врши праћење циљева на већим удаљеностима.

Пројектанти су још током сновања летелице водили рачуна о очувању добрих маневарских особина хеликоптера.

Чланови посаде седе један поред другог на катапултирајућим седиштима Звезда К-37-800. У кабини су смештена четири приказивача из течних кристала (ЛЦД) који посади обезбеђују све потребне податке за летење и борбена дејства.

Летне могућности Ка-52 су делимично смањене у односу на Ка-50 што је отклоњено уградњом јачих мотора ТВ3-117ВМА снаге 1640кW (2200 КС).

Од савременог наоружања Ка-52 поседује 30 мм топ 2А42 са бојевим комплетом од 250 до 460 граната. Топ је смештен у турели постављеној са десне стране трупа и преузет је са хеликоптера Ми-24.

Срце овог борбеног хеликоптера је нишанско-летни навигациони систем „Аргумент 52, који чине 5 дисплејан а инструмент табли и индикатор ИЛС-31 на ветробранском стаклу. Пилоти за ноћне летове користе наочаре за ноћни лет интегрисане на пилотску кацигу ГЕО-ОНВ-1-01К. Испред носног стајног трапа на трупу летелице монтиран је жиро -стабилизовани оптоелектронски систем ГОЕС-451 који производи компанија УОМЗ у Јекатеринбургу, а који чине ТВ камера, термовизија, ласерски даљиномер, систем за навођење противоклопне ракете и систем за упозорење да ли је летелица озрачена, као и систем ометања ИЦ вођених пројектила и упозорење на њихово лансирање.

Хеликоптери су такође опремљени и системом за самоодбрану Л370 Витебск произвођача НИИ Екран из Самаре. Пакет Л370П2 Витебск се састоји од ласера ​​Л140 Отклик (одзив), Л370-2 ултраљубичастих сензора упозорења и Л370-5 усмерених инфрацрвених противмера (ДИРЦМ). Ометач Л370-5 генерише модулисано инфрацрвено и ултраљубичасто зрачење под углом од 7°, и има два ротирајуц́а модула за ометање инсталирана на бочним странама доњег дела трупа, непосредно испред главног стајног трапа.

Систем Витебск такође контролише лансирање ракета од 26 мм или ИЦ мамаца из два УВ-26 диспензера од 32 круга смештених у сваком поклопцу крила.

Модернизоване верзије хеликоптера Ка-52 требало би да добију Л370В52 Витебск 52 комплет у својој пуној конфигурацији, који се састоји од сензора радарског упозорења Л370-1 и радарског ометача Л370-3. Наводно, пријемници радарског упозорења уграђени су у хеликоптере Ка-52Е који су испоручени Египту од лета 2017.

Хеликоптер на четири тачке испод крила може да носи до 12 ласерских самонавођених надзвучних противтенковских ракета 9К121 Вихр-М које су интегрисане са нишанским системом шквал.

Ракете Вихр-М наводе се на циљ ласерским зраком и у могућности су да пробију оклоп дебљине 900 мм. Зато се бојна глава састоји од великог броја фрагмената, који при експлозији својом кинетичком енергијом делују просторно. Домет ових ракета је 8-10 км док се при дејству ноћу та видљивост смањује на 6 км.

За уништавање циљева на већим удаљеностима – до 15 км – Ка-52 има две ракете са полуактивним ласерским самонавођењем. У борбеним дејствима у ваздушном простору Ка-52 може дејствовати са две до четири ракете ваздух-ваздух, типа Р-73 или са 8-16 ракета ваздух-ваздух игла –В.

Борбена искуства Алигатора

Премијера борбене употребе хеликоптера Ка-52 била је у рату у Срији од 2015 године, где су ове летлеице показале високу жилавост и борбени потенцијал у сукобу на истоку Сирије и у првоинцији Илдиб. Такође руска војска ове бробене хеликоптере интензивно је користила и за патролирање изнад највеће ваздухопловне базе Хмеим.

Украјина 24. фебруар 2022.

Једна од „звезда“ руске инвазије на Украјину је и борбени хеликоптер Ка-52 „Алигатор“, који је био укључен у борбене операције од самог почетка. Хеликоптери Ка-52 пратили су и штитили транспортне хеликоптере, који су пребацивали „десањтнике“ на аеродроме у околини Кијева и том приликом неколико је оборено, а један је због оштећења слетео и њега је заробила украјинска војска. Упркос лошим почецима, руска војска наставила је да употребљава овај борбени хеликоптер. Првенствено за мисије уништавања украјинског оклопа, утврђених тачака отпора, али и преузели су улогу заштитника конвоја који су се из правца Белорусије кретали према главном граду Украјине Кијеву. Борбено дејство хеликоптера Ка-52 забележено је изнад Херсона, Околини Маријупоља, али и код Харкова Бахмута и Запорошког правца.

Тактичко технички подаци за „Ка-52 „Алигатор“

Погон: ТВ3-117 ВМА-СБ3 ( ВК-2500) са 2500 КС ( 1864 кW)

Посада: пилот, пилот оператер система наоружања

Катапулт седиште: Звезда К-37-800

Димензије: дужина трупа: 13,53 м, висина: 5,15м; промер ротора:14,43 м, распон носних крила: 7,34м

Маса: празног: 7700 кг; средња полетна: 10.400 кг, највећа: 11.300 кг

Највеће Г оптрећење: +3,0

Максимална брзина. 310 км/х, бочна брзина 80 км/х

Највећа висина летења: 5.500 м

Највећа висина лебдења:3.600 м

Наоружање:

Топ Шипунов 2А42 калибра 30 мм, 2 лансера са шест ласерски вођених пројектила 9К121 Вихр ( НАТО кодификација АТ-16 сцаллион), 2 вишецевна ленсера невођених ракетних зрна С-8 калибра 80 мм или 2 вишецевна лансера невођених ракетних зрна С-13 калибра 122 мм, 2 лансера ПВО ракета Игла-В.