ЗАШТО ЈЕ РУСИЈА ПОВУКЛА ВОЈСКУ ИЗ ОКОЛИНЕ КИЈЕВА: Путин први пут јавно проговорио и показао анекс како је требала изгледати Украјинска војска после рата

Руски председник Владимир Путин у суботу увече на састанку са председницима Јужноафричке Републике, Сенегала, Коморских острва, Замбије и Египта на мариганам Економског форума који се одржава у Санкт Петербургу по први пут јавно је проговорио о преговорима Кијева и Москве и показао уговор у 18 тачака о Неутралности и безбедносним гаранцијама за Украјину, који је парафирао и шеф преговарачке групе из Кијева.

Оно што везује овај текст јесте то што је Русија после потписивања нацрта овог Уговора једнострано се повукла из околине Кијева из Сумске и Черниговске области и сва војска је затим пребачена у Донбас.

Иако се мислило да је у питању дебакл руске војске, у који су потписника ових редова убеђивали, у питању није био дебакл него како се сада види једнострано спровођење споразума.

„Русија никада није одбила преговоре. У Турској је вођен читав низ преговора између Русије и Кијева како би се развиле мере за изградњу поверења и припремио текст самог уговора. Овај нацрт уговора парафирао је шеф преговарачке групе из Кијева. “Неутралност и безбедносне гаранције Украјине”, 18 чланова. Штавише, постоји и анекс уз њега. Он се тиче и оружаних снага и других ствари. Све је прецизирано до јединица војне технике и до људства оружаних снага. Ево овог документа. И парафирала га је делегација Кијева. Али након што смо, као што смо обећали, повукли трупе из Кијева, кијевске власти су, како то обично раде њихови господари, све то бациле на сметлиште историје”, рекао је Путин.

Анекс нацрта Истанбулског споразума између Кијева и Москве је, према Путиновим речима, потписан, односно прелиминарно договорен још у марту 2022. године.

Анекс се односи на статус и број Оружаних снага Украјине у послератном периоду према коме је болодовано на папиру означена бројка колико људи и борбене технике жели да има Кијев, а у загради захтев Москве о борјкама војног особља и технике.

Према војном анексу споразума Украјина је тражила да поседује 800 тенкова, а Москва 342. Украјина је тражила бројку од 2.900 борбених возила пешадије и оклопних транспортера, а Русија 1029. Украјина је тражила 1.900 артиљеријских оруђа, а Русија 519. Број авиона који је тражио Кијев износио је 200, а Москва је тражила бројку од 109 летелица од чега је Кијев тражио 74 борбена авиона, Моцква је тражила 50, преносних ПВО система 608 и минобацача 147.

Власти у Кијеву су тражиле да бројно стање војске износи 250.000 војника, а Русија да та бројка буде 85.000. Власти у Моксви ту нису убрајали Националну гарду Украјине која износи 15.000 припадника.

Обе стране нису се сложиле око анекса и дговора није било, али је Русија зато извела једнострано повлачење из предграђа Кијева, целе Кијевске, Сумске и Черниговске области.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *