TRIDON MK2 БРИТАНСКО ШВЕДСКА ВЕРЗИЈА СРПСКОГ ПАСАРСА СТУПА НА СЦЕНУ! НЕДОСТАЈУ МУ САМО ПВО РАКЕТЕ

Конзорцијум BAE Systems Bofors на предстојећем сајму наоружања и војне опреме “Eurosatory 2024” који се одржава у Паризу од 16 до 21 јуна представиће свој нови артиљеријски систем под именом “TRIDON Mk2“.

Иначе овај систем појавио се у јавности 2023. на тржишту се нудио као систем за напад на копнене циљеве и водио се под именом: “Bofors 40mm Mk4 L” монтиран на задњој страни возила високе мобилности. И тад је то био теренац MAN RMMV HX-series 8×8

Овај артиљеријски ПВО систем чију кичму чини морнарички топ Бофорс калибра 40 мм који се користи као ПВО систем намењен је за обарање крстарећих ракета, нисколетећих циљева, али пре свега и највише различитих врста дорнова од извиђачких до дронова камиказа.

Настао је на основу борбених искустава из рата у Украјини, где су артиљеријска средства која су била отписана доживели ренесансу.

Како се наводи нови систем је развијен спајањем доказаних технологија, топа Бофорс 40 Мк4, програмабилне муниције за све мете Бофорс 3П, оптичке јединице за контролу ватре и платформе за мобилност, при чему се систем такође може бити и фиксни , на пример када користи се за заштиту базе.

Како наводи компанија BAE Systems Bofors развили су свој противваздухопловни артиљеријски систем нове генерације калибра 40 мм под именом “TRIDON Mk2” који треба да покаже јединствену способност заштите једница, кључних објеката од ваздухопловних претњи (дронова) који се стално развијају.

Топ Bofors Мк4 има масу од око 2.300 кг без муниције. Има два магацина, који садрже 30 метака примарног и 70 секундарних метака, што додаје око 250 кг још поменутој маси.

„Урадили смо само мање промене на топу, ојачали смо кров куполе, док је конус испод топа модификован како би се смањила висина топа и како би се носила са шведским саобраћајним прописима“ каже, Стефан Ростлунд, менаџер TRIDON Mk2” програма у BAE Systems Bofors .

Према подацима BAE Systems Bofors максимални домет топа калибра 40 мм је 12.500 метара, а њужна брзина при употреби метка 3П износи 1.012 м/с. Максимална елевација топа је 80°, типично за топ који је рађен за противавионску улогу.

TRIDON Mk2” је идеално решење за борбене операције, где је војницима потребан доказан, високопрецизан и поуздан противваздухопловни систем да би небо било чисто и заштићене трупе и инфраструктура“, рекла је Лена Гиллстром, председница BAE Systems Bofors .

Прилагодљивост система, која може да еволуира како претње настављају да се мењају, је оно што га чини једним од најефикаснијих противваздушних система на данашњем тржишту,”, додаје она.
Овај ПВО систем заснован је на топу калибра 40 мм БОФОРС, који је доказан о борбама већ пуних 90 година, а како се наводи овај најсавременији/водећи самоходни артиљеријски систем пружа сигурност и заштиту за војне снаге и цивилну инфраструктуру.

За нишањење и гађање изнад модула са топом уграђена је оптичка станица која може да врши визуелну детекцију и праћење циљева. Употреба термовизијског канала омогућава уништавање ваздушних циљева и дању и ноћу и по лошем времену.

“На данашњим ратиштима, десетине хиљада дронова се обарају сваког месеца, а ова нова претња је разоткрила опасан јаз у тренутним способностима противваздушне одбране за савезнике НАТО-а. TRIDON Mk2 нуди решење које помаже да се попуни тај јаз. То је мобилни противваздушни систем високе прецизности који користи нове типове муниције са којом је могуће гађање циљева у ваздуху и на копну.

Иначе представници компаније додају BAE Systems Bofors додају да је употреба овог система за рат против дронова била предвиђена још пре него што је избио рат у Украјини.

TRIDON Mk2 је флексибилна опција за сваку војску, која нуди могућност употребе велике количине муниције у истој каденци. Систем ће користити Bofors 3P муницију (пре-фрагментисану, програмабилну и близинску) за све типове летећих циљева. Сваки метак је тежак 2,5 кг, од чега је 0,975 кг PBX експлозива и има претходно фрагментирану кошуљицу.

Систем је како се наводи модуларан и омогућено је да се монтира на различите платформе (точкаши-гусеничари) и да се са њим у потпуности управља из кабине. Ово омогућава и брзо распоређивање, акцију и прегруписавање трупа како би избегле противмере непријатеља. Такође се може разместити и на стратешким локацијама и даљински контролисати са безбедне удаљености.

Тренутно једна од понуда је монитрање овог ПВО система на камиону марке MAN RMMV HX-series 8×8 која има оклопљену кабину, али у понуди је и шведски камион марке Scania G460. Како је наведено као носач борбеног система може се користити конфигурација погона 6×6 и 8×8, као и гусеничар BVS10.

TRIDON Mk2 нови ПВО систем сличан српском ПАСАРС-у
Photo: BAE Systems

Иначе први тестови су обављени са комерцијалног камиона, рекао је Стефан Ростлунд, пошто је војни камион Scania G460., на којем је Тридон Мк2 изложен на Еуросатори-у, испоручен у рано пролеће.

Према речима представника компаније, тестови су показали да се систем може да дејствује и са камиона 6×6 без потребе за подупирачима.

Сваки Тридон Мк2 ће имати сопствене сензоре за прикупљање података за све временске услове, дан-ноћ, изграђене на основу развоја фирме Chess Dynamics Hawkeye EO system, као и систем за контролу ватре, што га чини исплативим решењем за заштиту великих површина.

На систем је интегрисан и са ПВО радар Giraffe GX1 који се поставља на 100 м удаљен од овог борбеног система.

Компанија је саопштила да је уверена да би TRIDON Mk2 могао бити успешно интегрисан са низом возила и да ради на стварању ланца снабдевања који би омогућио испоруку система у року од 15 месеци од потписивање поруџбине.

Један коментар на “TRIDON MK2 БРИТАНСКО ШВЕДСКА ВЕРЗИЈА СРПСКОГ ПАСАРСА СТУПА НА СЦЕНУ! НЕДОСТАЈУ МУ САМО ПВО РАКЕТЕ

  1. “Srpskog Pasarsa”!? – nisam znao da Bofors naš proizvod izvorno.
    Kao i ona priča da su naš NA prekopirali francuzi u Rafale…kao da francuzi nemaju svoju školu aerodinamike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *