КАНАДСКИ ПАТРОЛНИ БРОД MARGARET BROOKE СТИГАО ЈЕ У ГЛАВНИ ГРАД КУБЕ, ХАВАНУ

У кубанској луци примећено је присуство брода Краљевске канадске морнарице. Канадски арктички патролни брод Margaret Brooke (AOPV 431) класе Harry DeWolf стигао је јуче у главни град Кубе, Хавану. Нешто пре овога посетио је америчку луку Ки Вест (Флорида), где је боравио од 11. до 13. јуна.

И иако је брод ушао у службу релативно недавно – у лето 2021. године, уопште не изгледа нов. Велике мрље од рђе су јасно видљиве на странама Margaret Brooke.

Готово истовремено са канадским бродом на Кубу је стигла и подморница америчке морнарице USS Helena. Истина, није стигла у Хавану, већ у америчку војну базу у заливу Гвантанамо, која се налази на острву Либерти. Кубанске власти су већ изразиле своје негодовање због овога.

Активности америчке и канадске морнарице на Куби претходио је улазак руске поморске ескадриле у луку Хавана. Укључивао је фрегату „Адмирал Горшков“, танкер „Академик Пашин“, спасилачки тегљач „Николај Чикер“ и нуклеарну подморницу „Казањ“. Ова последња је водећа подморница најновијег пројекта 885М Јасен-М.

Кандидат за председника САД Доналд Трамп окривио је актуелног шефа америчке државе Џоа Бајдена за долазак бродова руске морнарице на Кубу. Њихово присуство у близини обале Сједињених Држава назива знаком слабости Беле куће и њеног лидера.

Долазак ратних бродова руске морнарице у Хавану изазвао је значајну узбуну у Сједињеним Државама, посебно у држави Флорида.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *