ПАСАРС – УБИТАЧНА ХИБРИДНА ЗАШТИТА МЕХАНИЗОВАНИХ ЈЕДИНИЦА ОД ДРОНОВА И ХЕЛИКОПТЕРА

Самоходини хибридни ПВО систем ПАСАРС, јавност Србије је имала прилику да први
пут види 2016. године на паради у Новом Саду .

ПАСАРС је настао као потреба копнених једница Војске Србије за новим ПВО системом, како артиљеријским тако и ракетним.

У употреби тада се налазило 54 застарелих ракетних система Стрела-1 као и само 6 нешто савременијих Стрела-10.

ПАСАРС је настао тако што је шведски једноцевни вучни противавионски
топ Л70 Бофорс калибра 40 мм модификованом модулу постављен на шасију камиона ФАП-2026БС/АВ конфигурације 6×6 са потпуно новим дизајном кабине која је била оклопљена а израђена је у фирми ’’Застава камиони’’. Тиме је, по информацијама које је изнео ВТИ, постигнута мобилност и проходност, а прелазак из маршевског у борбени положај је свега 30-60 секунди.

Foto: Andrej Mlakar

Поред топа на систем су интегрисане биле и две ракете земља-ваздух РЛН-ИЦ са
инфрацрвеним самонавођењем која је конструисана на бази совјетске
ваздухопловне ракете ваздух-ваздух Р-13М. Уградњом ових ракета систем је био намењен за трупну противваздухопловну одбрану и заштиту важних објеката на територији са дометом од 8 км по висини и 12 км по даљини.

Ракета РЛН-ИЦ има потпуно нови мотор, нову бојеву главу, близински упаљач и модернизовану инфрацрвену главу за самонавођење. Предвиђена је била и интеграција ТОМС оптоелектронске станице.

На ПАСАРС је уграђен аутоматски пуњач, систем сателитске навигације
(ГПС), систем за везу за комуникацију са командом батерије и
модификованим радаром Жирафа. 

Иако је овај систем пројекат ВТИ у интегрисању наоружања учествовали су и ’’Прва петолетка’’ из Трстеника  и ’’Технички ремонтни завод’’ из Чачка. Израду хидраулике као и завршну интеграцију извела је фирма’’Србоауто’’ из Београда .

Foto: Andrej Mlakar

Идеја да се код нас вучни противавионски топ Л70 Бофорс учини самоходним
постојала је још 80-тих година када је планирано да се топ постави на ходни део
тенка М-84. ЈНА је почеком те деценије из Шведске набавила 142 Бофорса
заједно са радарима Жирафа што је тада представљало једно од најсавременијих
решења у свету.

Систем је затим поново приказан у Никнцима на вежби “Челик 2017”, а онда и на Сајму наоружања и војне опереме у Београду исте године. Две године касније после посете француског председника Емануела Макрона почело је да се спомиње и уградња ПВО система Мистрал, што је постигнуто и приказано на војном приказу Гранит 2023.

На овај ПВО систем приказан је монтиран ракетни систем Мистрал 3М који је добио задатак да штити конвоје од напада дронова камиказа, борбених дронова, борбених хеликоптера и лаких летелица. Мистрали су монтирани на четвороструке
лансере имају вероватноћу уништења 96 посто. Ракета Мистрал 3М је ИЦ самонавођена, малог домета по систему испали и заборави. Брзина ракете износи 930 метара у секунди има велике маневараске карактеристике и може да погађа циљеве који имају велико оптрећење и до 9Г. Ова ракета има главу за самонавођење са малим ИЦ одразом и оптпрна је на електронско и радио ометање.


Фото: Војска Србије

На Пасуљанским ливадама приказано је бојево гађање циљева на земљи из ПАСАРС-а употребом тренутно обележавајућих граната, као и циљева у ваздушном простору ракетним системом стрела 2-М, са којим је опремљен овај ПВО систем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *