НОВА МОДИФИКАЦИЈА ИЗРАЕЛСКОГ ТЕШКОГ ОКЛОПНОГ ТРАНСПОРТЕРА АХАЗИРИТ ОСВАНУЛА У ГАЗИ!

Ахазирит је први тешки оклопни транспортер изралеске војске који је и даље упркос својим годинама старости и даље сензација, када се појави. Седам месеци рата у Гази показало је нови изглед овог гусеничара у складу са асиметричним ратом који се одвија у Гази.

Овај пут Ахазирит је добио даљински управљиву борбену станицу, за разлику од прве серије ових тешких оклопних транспортера који су кренули на Газу крајем октобра 2023.

У Гази усликан је Ахазирит у верзији Симан -2 са даљински управљивом борбеном станицом RCWS-30 калибра 30 мм.

Даљински управљиве борбена станица RCWS-30

Samson – RCWS 30 је даљински управљива борбена станица постављена на двоструком хидрауличном носачу што му омогућава, да буде у дигњеном положају од крова на виисни од 1010 мм, а у спуштеном положају 545 мм. Уградња хидраулике је корисна за укрцавање система у транспортни авион, вожњу по шуми, да возило скривено иза рушевина. Систем има дневно/ноћну оптику, солидан систем за контролу ватре, стабилисана нишанска линија, ГПС систем при употреби система приказивача војишта.

Овај ДУБС има аутоматски пратилац циља, замењивост управљања (стрелац/командир), уграђено самотестирање, лансери противоклопних ракета СПИКЕ (опција других ракета постоји), бацачи димних кутија, уградња сензорских јединица, вежбовни систем који се прикључи на серијски уређај.

Галвно наоружање ДУБС-а је топ калибра 20 мм АТК МК 44. Осим главног топа има спрегнути митраљез калибра 7,62 мм и противоклопне ракете по избору. Капацитет топа 30 мм је 200 граната типа APDS-t, HEI-T, 460 метака за спрегнути митраљез.
Тежина ДУБС-а је 1.400 кг са лансерима противоклопним ракетама. Систем елевације ДУБС-а се креће од 20 до +60 степени, дневна оптика је CCD камера (10x zoom), ноћна оптика је хлађени FLIR, осматрање иде преко вишефункционалног колор LCD монитора. На вољу су и неке јефтиније варијанте PWS 7,62 мм који употребљава израелске морнарице за патролне чамце.

Ахазирти покреће дизел мотор Detroit disel 8V-71 TTA јачине 650 КС са мењачем алисон ХТG-411-4. На верзији Ахазирит 2 додат је мотор 8V-92TA са мењачем ХТG-411-5А. Међутим, модернизована верзија Ахазирита добила је дизел мотор јачине 850 КС са максималном брзином од 60 км/х.

Оклоп

Ахазирит има тежину од 44 тоне додатог сецијалног челика. Спреда је возило без проблема могло да издржи поготке граната испаљених из топа калибра 125 мм што указује да је нагласак био на предњој заштити возила. Осим тога и бочна заштита је била одлична. На искрцном делу заштиту су пружали канистери са нафтом и шупља вишеслојна заштита слична тоги.. Иначе као додатну заштиту Ахазирит је имао и систем за гашење ватре „спекторникс“ и два лансера IMI CL-3030 са по шест фософрних мина за тренутно задимљавање. Верзије Ахазирит 2 добиле су тешки челични оклоп на боковима и глациусу. Типични пасивни оклоп 2. генерације који је био монтиран на тенку „Магах“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *