ЈАПАНСКИ БОРБЕНИ АВИОНИ БЛИЗУ ОКИНАВЕ ПРЕСРЕЛИ КИНЕСКУ СТРАТЕШКУ БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ WING LOONG 10! СНИМАЛА ПОЛОЖАЈА РАКЕТНИХ СИСТЕМА PATRIOT PAC-3

Андреј Млакар

Јапански борбени авиони пресрели су у понедељак 27. маја 2024. године по први пут кинеску стратешку беспилотну летелицу Wing Loong WL-10 изнад Источног кинеског мора у зони префектуре Окинава, односно југозападних острва где се налазе ракетни системи ПВО PATRIOT PAC-3.

Кинеска беспилотна летелица Wing Loong WL-10 пресренута је у правцу ваздухопловне базе Кадена.

Јапанска морнарица и ратно ваздухопловство тврде да је кинеска стратешка извиђачка беспилотна летелица прекршила ваздушни простор Јапана.

О кинеској стратешкој беспилотној летелици Wing Loong WL-10 има јако мало података. Познато је да је главни конструктор и произвођач позната кинеска ваздухопловна компанија Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG).

Ова летелица је позната и под називом Wing Loong 10. У питању је стратешка беспилотна летелица за велике даљине HALE (High Altitude Long Endurange који има стелт карактеристике за умањење радарског одраза.

Оно што је познато за сада од техничких података дужина летелице је 9 метара, висина 4 метра и има распон крила од око 20 метара. Максимална тежина ове беспилотне летелице је 3.200 килограма.

Максимална висина лета је  14.935m са могућношћу да остане у ваздуху 20 сати и при максималној брзини крстарења од 330 чворова.

Ова беспилотна летелица је на млазни погон која служи пре свега за електорнско извиђање попут америчког RQ-4 Global Hawk. За сада није познато шта од електронске опреме ова беспилотна летелица поседује и кава је опрема за ELINT извиђање.

Постојање ове беспилотне летелице није била никаква тајна јер су виђане по ваздухопловним манифестацијама широм Кине, али и у региону Азије попут Дубаија 2017. године.

Осим извиђчке постоји и борбена верзија са шест носача испод крила. По три на сваком крилу за качење прецизно вођених бомби и ракета ваздух-земља. Ово указује да Wing Loong WL-10 има способност извођења ударних мисија напада на високовредне мете.

Ова летелица се налази у оперативној употреби Народносолободилачке војске Кине. Јединица која располаже са овим типом беспилотних летелица је 16. специализована дивизија односно 48 ваздухопловни пук из Шангљоуа, а распоређене су и у бази Фошан као оперативна база од куда ове беспилотне летелице полећу на задатке широм Источнокинеског мора.

2 коментара на “ЈАПАНСКИ БОРБЕНИ АВИОНИ БЛИЗУ ОКИНАВЕ ПРЕСРЕЛИ КИНЕСКУ СТРАТЕШКУ БЕСПИЛОТНУ ЛЕТЕЛИЦУ WING LOONG 10! СНИМАЛА ПОЛОЖАЈА РАКЕТНИХ СИСТЕМА PATRIOT PAC-3

  1. Nista ne razumem. Presreli je, slikali i zagledali i eto. Ako si faca, pustis da udje u tvoj vazdusni prostor i oboris. Posle je pregledaj i ispituk. Ovako sta? Ispadnes nula osim ako ne mislis da je gledanje nekog robotizovanog cuda neka bitna stavka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *