ЈЕРМЕНИ ОД ФРАНЦУЗА КУПУЈУ 36 CAESAR 155 MM! ПРЕДНОСТИ НОРЕ У ОДНОСУ НА ФРАНЦУСКОГ CAESAR!

Француски медији објавили су информацију да је на текућем Сајму наоружања “Eurosatroy 2024” Јерменија, која са Француском исма споразум о стратешком партнерству и војној сарадњи од те земље купила 36 самоходних хаубица CAESAR калибра 155 мм.

За сада оно што није познато јесте на ком типу третеног возила ће бити јерменске хаубице. Да ли је у пиитању конфигурација 6х6 коју чине француски камиони типа Рено или Мерцедес Унимог који се доставља иностраним купцима, или словачка ТАТРА на конфигурацији 8х8 која је израђена била за Данску војску, а онда свих 12 хаубица предато Украјини.

У среду је француско Министарство оружаних снага саопштило да је потписало „оквирни аранжман о сарадњи за заједничку набавку CAESAR топова“ са Естонијом и Јерменијом. Ова масовна поруџбина иначе смањује јединичну цену једне хаубице.

С друге стране ни Азербејџан није баш многонаклоно гледао на ову набавку, али и та држава набавља интензивно самоходне хаубице и то од Србије чак 48 самохдних хаубица Нора НГ са чиме ће ова земља добити убитачно оружје, које је у неки елемнтима у предности у односу на француски CAESAR.

CAESAR и наша Нора

Према неким основиним тактичко техничким упоредним подацима што се тиче француског CAESAR он испаљује 6 граната калибра 155 мм у минути, али укупан борбени комплет систем је 18 ганата. Нора НГ иапљује 4 гранте у минути али има борбени комплет 36 граната. Предности Норе у већем домету, бољем Систему за управљање ватром СУВ, трајности цеви и отпорности која је на хабање знатно боља.

Досадашња искуства рата из Украјине показала су да америчке, немачке, британске и француске хаубице се нису истакле што се тиче издржљивости цеви с обзиром да су постале веома брзо непрецизне јер због количине испаљених граната у једном дану долазило је до хабања и искривњености цеви.

Оно што је рат у Украјини показао јесте да западни конструктори артиљеријског наоружања своје борбене системе нису предвидели за рат високог интензитета који би трајао доста дуго, него за 0ограничена дејства у условима када противних нема јаку артиљерију и артиљеријску подршку. У превод рат са герилским групама и организацијама.

Осим Јерменије на Сајму наоружања “Eurosatroy 2024” Естонија ће купити 12 хаубица, а наведено је да Хрватска такође планира да купи 12 хаубица објавио је Ла Трибуне у четвртак, као и Француска, која формализује куповину Цезара најављену у јануару 12. у корист Кијева.

Један коментар на “ЈЕРМЕНИ ОД ФРАНЦУЗА КУПУЈУ 36 CAESAR 155 MM! ПРЕДНОСТИ НОРЕ У ОДНОСУ НА ФРАНЦУСКОГ CAESAR!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *