ЈЕРМЕНИЈА КУПИЛА ХАУБИЦУ CAESAR ЈЕР ЈЕ АЗЕРБЕЈЏАН НАБAВИО СРПСКУ НОРУ НГ! СУДАР ДВА ТИТАНА НА КАВКАЗУ

CAESAR је артиљеријски систем на камиону, пројектован и произведен у Француској. Наоружан топом калибра 155 мм/52, нуди изузетну ватрену моћ

На мариганама међународног сајма наоружања Eurosatory 2024 који се одржава у Паризу делегација Јерменије потписала је документ о набавци самохдних хаубица калибра 155 мм CAESAR. Овај нови споразум означава важан корак у јачању одбрамбених односа између две земље, који већ неко време расту.

Француски министар одбране Себастијен Лекорну објавио је вест, истичући важност ове сарадње: „Настављамо да јачамо наше одбрамбене односе са Јерменијом. Топао и продуктиван састанак са мојим колегом на маргинама Еуросаторија. Нова важна прекретница са потписивањем уговора за набавку топова CAESAR“.

Ова аквизиција одражава жељу Јерменије да модернизује своје оружане снаге и ојача своје одбрамбене способности суочене са актуелним регионалним геополитичким изазовима. За Француску, овај уговор наглашава значај њене одбрамбене индустрије и њену растућу улогу стратешког партнера за многе земље.

Разговори између министара одбране две земље, Себастијена Лекорнуа и Сурена Папикјана, описани су као топли и продуктивни, отварајући пут повећању сарадње у сектору одбране. Потписивањем уговора на Еуросатори, једној од највећих међународних одбрамбених изложби, истиче се значај овог догађаја за билатералне односе и међународну безбедност.

CAESAR је артиљеријски систем на камиону, пројектован и произведен у Француској. Наоружан топом калибра 155 мм/52, нуди изузетну ватрену моћ. Оклопна верзија, позната као CAESAR NG, такође је опремљена митраљезом 7,62 мм за додатну одбрану; међутим, Јерменија не преузима ову верзију. Користи га неколико земаља, укључујући Француску, Индонезију, Тајланд и Украјину, CAESAR је познат по својој поузданости и ефикасности на бојном пољу.

CAESAR је конструисан да њиме управља посада од 3 до 5 војника. Поседује софистицирану борбену опрему укључујући систем грејања, заштиту од нуклеарних, биолошких, хемијских претњи и бели рефлектор за ноћне операције. Возило може бити опремљено стандардном незаштићеном кабином, која се може надоградити да понуди ниво балистичке заштите 2 и заштиту од мина и импровизованих експлозивних направа (ИЕД).

Са тежином мање од 18.000 кг, CAESAR је релативно лаган за артиљеријски систем своје величине, што му даје супериорну покретљивост. Може да достигне брзину од 90 км/х на путу и ​​50 км/х ван пута, са дометом од 600 км, што га чини веома погодним за операције брзог распоређивања. Што се тиче димензија, CAESAR мери 9,94 метра у дужину, 2,55 метара у ширину и 3,2 метра у висину, што му омогућава да се ефикасно креће по разним врстама терена уз значајну ватрену моћ.

Азербејџански адут

Самоходна хаубица са аутоматским пуњачем НОРА НГ има и назив “Перун”. Назив је узет из словенске митологије- Перун је био врховни бог Словена, али етимолошки реч значи удар, ударити.

Оно по чему се НОРА- НГ разликује од од осталих самоходних хаубица из породице НОРА је потпуна аутоматизација са високим нивоом аутономије у борбеном деловању у саставу батерије или као самосталног ватреног оруђа.

Оруђе је настало интеграцијом топа-хаубице калибра 155 мм на шасију точкаша марке МАН високе проходности. МАН који је искориштен као подвозје је много мањи него претходни КАМАЗ на коме се налази НОРА М15.Овим артиљеријским системом се управља из кабине самог возила без потребе да посада излази или буде поред самог оруђа, осим у случају попуне.

Када се погледа НОРА-а има велике сличности са чешком самоходном хаубицом “Морана” чије име потиче исто из словенске митологије.

Ову хаубицу развила је чешка компаније Екскалибур. У питању је самоходна хаубица калибра 155, само што је заснова за разлику од Перуна на шасији камиона Татра 8х8 и у питању је исто хаубица која има аутоматски пуњач. Хаубица се производи у Словачкој и има домет 41 км. Што се тиче “Перуна” који је јавно приказан, он је своје корене имао у самоходној хаубици “Александар М-17” која је приказан као прототип на сајму наоружања “Партнер 2017”. У питању је била хаубица која је имала аутоматски пуњач са 12 граната. Рађена је на основу студије Војске Србије за савременом хаубицом.

Убрзо уследила је еволуција Норе М15 у М-21 која се такође звала Перун, и која је била послата на конкурс за ново артиљеријско оруђе за подршку у оквиру америчке механизоване пешадије “Страјкер бригаде”, где је постигла врхунске разултате, али је пресудило нешто друго, а не техничке карактеристике које су биле апсолутно на страни “Норе” М21 (или Перун).

На томе се није стало, него је носилац развоја “Југоимпорт СДПР2 заједно са компанијом Борбени Сложени Системи из Велике Плане направила поптуно аутоматску хаубицу под именом “Перун” која се одликује високом аутономношћу.
Оно што је за сад презентовано јавности, што се тиче ове самоходне хаубице је следеће:

Дужина цеви 52 калибра;

Запремина барутне коморе 23 литра;

Домет са ЕРФБ пројектилом. 32,5 км;

Домет са ЕРФБ ББ пројектилом: 41,5 км;

Домет са ВЛАП пројектилом 52 км;

Копматибилност за употребу све врсте артиљеријске муниције калибра 155 мм

4 коментара на “ЈЕРМЕНИЈА КУПИЛА ХАУБИЦУ CAESAR ЈЕР ЈЕ АЗЕРБЕЈЏАН НАБAВИО СРПСКУ НОРУ НГ! СУДАР ДВА ТИТАНА НА КАВКАЗУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *