ДА ЛИ ЈЕ ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА СПРЕМНА ЗА РАТ У ЛИБАНУ?

Амос Хохштајн, изасланик и посредник Бајденове администрације за израелско-либански сукоб, подигао је у среду ниво узбуне у Израелу када је објавио да су његови напори ка споразуму између Израела и Хезболаха дошли у ћорсокак.

Хезболах је током месеци борбе инсистирао на томе да ће све док трају борбе у појасу Газе, наставити да напада израелску војску на граници. За неколико недеља ће се завршити интензивне борбе у Рафи, а израелска војска би требало да пређе на нападе засноване на обавештајним подацима против терористичких активности.

Међутим, новонастала безбедносна ситуација примораће израелску владу да донесе одлуке о будућности сукоба са Хезболахом. Опције укључују, али нису ограничене на чекање на дипломатски развој ситуације, ескалацију борби или покретање рата пуног размера против шиитске организације у Либану. Ова арена могла би да види умешаност Ирана, Хута из Јемена и шиитске милиције у Ираку и Сирији.

Један безбедносни званичник рекао је за Walla: „Сада се приближавамо тренутку одлуке“, а званичници у Бејруту и ​​Јерусалиму сада схватају да би се ситуација могла значајно погоршати.

Ситуација на терену се захуктала у последња два дана након што су борци Хезболаха наставили борбу после дводневне паузе. Јуче су убијена два борца Хезболаха, а синоћ још четворо. Хезболахова политика је да спроведе своје планове упркос томе што је више од 350 њихових бораца погинуло, оних који су имали висок ниво познавања региона.

Стратегије и спремност

Они који су остали на испоставама и привременим локацијама делују под осећајем да су прогањани док покушавају да лансирају противтенковске пројектиле на испоставу Наркис и ракете на Рош Ханикра.

Фокус јединица израелске војске је на нижем командном нивоу Хезболаха, који је претрпео веома тешке губитке што је довело до смањења обима напада на израелске положаје. На пример, Абу Џафар Баз, командант обалске бригаде у Хезболаху, елиминисан је заједно са шефом артиљеријског дивизиона бригаде. Након њиховог елиминисања, примећено је смањење обима ракетних лансирања.

Израелска војска је проценила да ће због притиска који врши виши штаб Хезболаха да изврши више лансирања и напада, северна команда и израелско ваздухопловство имаће више могућности за нападе у јужном Либану на основу грешака направљених са друге стране границе.

Постоји схватање да су ово најкритичније недеље од почетка борби на северу. На затвореним форумима, начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је политичком руководству да је израелска војска спремна за рат. Халеви је истакао теренским командантима на северу, како у обуци тако и у операцијама, да се безбедносна ситуација може брзо променити и да морају да одржавају висок ниво приправности и будности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *